Foto: AFP/Scanpix

Saeima ceturtdien noraidīja deputātu ieceri no 2016.gada ieviest samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi vairākiem pārtikas produktiem – pienam, dārzeņiem un graudaugiem.

Grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā iesniedza vairāki partijas "No sirds Latvijai"  deputāti, taču likumprojekts netika nodots izskatīšanai komisijās - "par" balsoja 32 deputāti, pret bija 35, bet 20 tautas kalpi atturējās.

Ideju atbalstīja opozīcijas partiju "Saskaņa", "No sirds Latvijai" un Latvijas reģionu apvienības deputāti, kā arī Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāts Andris Siliņš. "Pret" balsoja galvenokārt "Vienotības" un Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" deputāti. ZZS pārstāvji balsojumā lielākoties atturējās.

Pēc iniciatīvas autoru skaidrotā, piens, dārzeņi un graudaugi ir pārtikas produkti, kurus visvairāk uzturā lieto tieši maznodrošinātie iedzīvotāji. "Pēc likumprojekta ieviešanas un izmaiņu izvērtēšanas, PVN samazināto likmi vajadzētu ieviest arī citai veselīgai pārtikai, tā vēl vairāk veicinot arī vietējo lauksaimniecības produktu patēriņu," norādīts dokumentos.

Tikmēr deputāts Vilnis Ķirsis uzsvēra, ka līdz ar izmaiņām tiktu atbalstīti tikai tirgotāji un bagātākā iedzīvotāju daļa. Turklāt PVN nav iespējams samazināt tikai Latvijas ražotāju produkcijai - tādējādi, samazinot nodokli, tiktu atbalstītu arī citu valstu, piemēram, Polijas ražotāji, viņš klāstīja un aicināja likuma grozījumus neatbalstīt.

Samazinātā PVN likme pārtikai pastāv vairākās Eiropas Savienības valstīs, piemēram, Vācijā tie ir 7%, Beļģijā - 6%, Francijā - 5,5%.

Latvijā pret jaunu samazināto PVN likmju ieviešanu iebilst Finanšu  ministrija, vēršot uzmanību uz augstajām administrēšanas izmaksām un efektīvākiem atbalsta mehānismiem maznodrošināto iedzīvotāju atbalstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!