Foto: LETA

Saeima ceturtdien noraidīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputātu sagatavoto likumprojektu "Latvijas Republikas Nacionālās valūtas uzglabāšanas likums", kas paredzēja uzdot Latvijas Bankai latus uzglabāt līdz 2019.gada 1.janvārim.

Par šo likumprojektu balsoja 40, pret bija 41, bet atturējās divi tautas kalpi. Līdz ar to, likuma iniciatīva tika noraidīta.

Jau ziņots, ka likumprojekts paredzēja, ka Latvijas Banka nacionālo valūtu uzglabā piecus gadus, līdz 2019.gada 1.janvārim, un pirms 2019.gada 1.janvāra Saeima lemj, vai šis termiņš ir pagarināms vai nē.

Frakcijas deputāte Iveta Grigule (ZZS) uzsvēra, ka, ņemot vērā pašreizējo situāciju eirozonā, kā arī, citu valstu rīcību, arī mums jābūt tālredzīgiem. Piemēram, Igaunija un Vācija savu nacionālo valūtu uzglabā arī pēc eiro ieviešanas, norāda Grigule.

"Delfi" jau ziņoja, ka Latvija ar 2014.gada 1.janvāri kļūs par 18.eirozonas valsti. Pāreja no latiem uz eiro notiks saskaņā ar līdz šim Latvijas Bankas apstiprināto oficiālo kursu - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 1,42 eiro par vienu latu.

Pārejot uz eiro, lata monētas un banknotes tiks iznīcinātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!