Foto: F64
Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien atbalstīja izskatīšanai Saeimā trešajā, galīgajā lasījumā mikrouzņēmumu nodokļa likumu, nosakot, ka nodokļa likme ir 9%.

Likumprojekts paredz, ka mikrouzņēmums ir individuālais komersants, individuālais uzņēmums, zemnieka vai zvejnieka saimniecība, cita fiziskā persona, kas reģistrēta Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs, vai sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kura atbilst vairākiem kritērijiem: uzņēmuma dalībnieki ir fiziskas personas, turklāt SIA gadījumā dalībnieki vienlaikus ir arī valdes locekļi, uzņēmuma apgrozījums kalendāra gadā nepārsniedz 70 000 latu un darbinieku skaits jebkurā brīdī ir ne vairāk kā pieci, neskaitot tos, kas ir promesoši vai no darba atstādināti.

Deputāti noteica, ka mikrouzņēmumu nodoklis ietver valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu par mikrouzņēmuma darbiniekiem; uzņēmumu ienākuma nodokli (UIN), ja mikrouzņēmums atbilst UIN maksātāja pazīmēm, kā arī mikrouzņēmuma īpašnieka IIN par mikrouzņēmuma saimnieciskās darbības ieņēmumu daļu.

Likumprojekts paredz, ka mikrouzņēmums ir tiesīgs izvēlēties maksāt jauno nodokli, ja ievēroti noteiktie ierobežojumi. Ja fiziska persona ir dalībnieks vairākās SIA, tiesības izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli ir tikai vienā no tām. Tāpat gadījumā, ja fiziska persona ir dalībnieks SIA un zemnieka vai zvejnieka saimniecības īpašnieks vai individuālais komersants, vai Valsts ieņēmumu dienestā reģistrēts saimnieciskās darbības veicējs, tiesības izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli ir tikai vienai no šīm saimnieciskās darbības formām.

Mikrouzņēmums ir tiesīgs izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli, ja tā darbinieka ienākumi nepārsniedz 500 latu mēnesī. Ienākumā neietilpst dividendes, kuras aprēķina par mikrouzņēmuma peļņu.

Mikrouzņēmums, kas jau nodarbina darbiniekus uz darba līguma pamata, jaunā nodokļa maksātāja statusu varēs iegūt, rakstveidā vienojoties ar visiem darbiniekiem par šī nodokļa piemērošanu. Šo vienošanos kā atsevišķu noteikumu varēs ietvert darba līgumā.

Mikrouzņēmumu nodoklis būs jāmaksā četras reizes gadā par katra ceturkšņa apgrozījumu, paredz deputātu atbalstītais likumprojekts.

Valsts kase 0,1% mikrouzņēmumu nodokļa ieņēmumus ieskaitīs uzņēmējdarbības riska valsts nodevas kontā; 65% – valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu kontā, 30% – IIN kontā, bet 4,9% – UIN kontā. Savukārt no mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja – fiziskās personas maksājumiem 65% nonāks valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu kontā, bet 35% - IIN kontā. Individuālā komersanta, individuālā uzņēmuma vai zemnieka vai zvejnieka saimniecības mikrouzņēmumu nodokļa ieņēmumus Valsts kase sadalīs, 0,1% ieskaitot uzņēmējdarbības riska valsts nodevas kontā; 65% – valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu kontā, bet 34,9% – IIN kontā.

Mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja darbinieks skaitīsies sociāli apdrošināts tikai tad, ja faktiski būs samaksāts mikrouzņēmumu nodoklis. Darbinieki varēs arī brīvprātīgi paši maksāt sociālās apdrošināšanas iemaksas no brīvi izraudzītiem ienākumiem, tomēr tie nedrīkstēs pārsniegt 500 latus.. Mikrouzņēmuma darbinieks veic valsts sociālās apdrošināšanas brīvprātīgās iemaksas atbilstoši visiem sociālās apdrošināšanas veidiem. Savukārt mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja darbinieks, kurš sasniedzis pensijas vecumu, var veikt sociālās apdrošināšanas iemaksas valsts pensiju apdrošināšanai, maternitātes un slimības apdrošināšanai, vecāku apdrošināšanai un darba negadījumu apdrošināšanai; izdienas pensijas saņēmēji vai invalīdi – valsts speciālās pensijas saņēmēji - valsts pensiju apdrošināšanai, darba negadījumu apdrošināšanai, invaliditātes apdrošināšanai, maternitātes un slimības apdrošināšanai un vecāku apdrošināšanai. Kārtību, kādā mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju darbinieki pievienojas brīvprātīgajai valsts sociālajai apdrošināšanai, noteiks valdība.
Saeima par jauno nodokli varētu lemt jau ceturtdien. Ja parlaments likumprojektu atbalstīs, tas stāsies spēkā 1.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!