Foto: Pixabay
Globālo maksājumu karšu kompāniju "Visa", "MasterCard" un "American Express" darbības pārtraukšana Krievijā un Baltkrievijā pamatā ietekmēs šo valstu iedzīvotājus, kuri ceļo.

No praktiskā viedokļa tas nozīmē, ka Krievijā un Baltkrievijā izdotās "Visa", "MasterCard" un "American Express" maksājumu kartes nedarbosies ārpus šīm valstīm, bet citās valstīs izdotās kartes nedarbosies Krievijā un Baltkrievijā. Tāpat nedarbosies starptautiskie maksājumi, piemēram, norēķini Rietumvalstu internetveikalos.

Latvijas Bankas pārstāvji skaidro, ka Krievijas iedzīvotājiem Krievijas iekšzemes maksājumos un naudas izņemšanā no bankomātiem šīs kartes darbosies, izmantojot Krievijas Centrālās bankas uzturēto maksājumu sistēmu "Mir". Tāpat Krievijas bankas pašlaik aktīvi rīkojas, lai aktīvāk izmantotu Ķīnas maksājumu karšu tīklu "Union Pay", kuru Eiropas Savienībā (ES) pamatā izmanto tirgotāji, lai pieņemtu karšu maksājumus no Ķīnas iedzīvotājiem.

Šis "Visa", "MasterCard" un "American Express" lēmums pamatā ietekmēs tos Krievijas un Baltkrievijas iedzīvotājus, kuri ceļo, norāda Latvijas Bankas pārstāvji, piebilstot, ka šis ir vēl viens notikums, kas tuvina pilnīgu Krievijas un Baltkrievijas izolāciju no globālās ekonomikas.

Attiecībā uz Latviju Latvijas Bankas pārstāvji norāda, ka ietekme būs uz tiem tirgotājiem, kuri strādāja ar Krievijas un Baltkrievijas tirgu, jo tiem būs vēl apgrūtinātāki norēķini. Tāpat "Visa", "MasterCard" un "American Express" lēmuma ietekme būs jūtama Latvijas iedzīvotājiem, kuri uzturas Krievijā un Baltkrievijā un lieto Rietumvalstīs izdotās maksājumu kartes, kā arī Krievijas un Baltkrievijas iedzīvotājiem, kuri uzturas Latvijā un lieto šajās abās valstīs izdotās maksājumu kartes.

Vienlaikus maksājumu autorizācijas centra "Worldline Latvia" valdes locekle Zanda Brīvule-Jansone sacīja, ka neviens uzņēmums Latvijā un Baltijā neredz pilno situāciju ar maksājumu kartēm, taču pēc aptuvenām aplēsēm Latvijā regulārus maksājumus ar Krievijā izdotām "Visa", "MasterCard" un "American Express" maksājumu kartēm veic aptuveni 5000 līdz 10 000 cilvēku.

Savukārt Latvijas iedzīvotāju skaits, kas Krievijā regulāri veic maksājumus ar "Visa", "MasterCard" un "American Express" kartēm, varētu būt vēl mazāks, lēsa Brīvule-Jansone.

"Kopumā var teikt, ka "Visa", "MasterCard" un "American Express" lēmuma ietekme uz Latvijas iedzīvotājiem ir neliela," sacīja Brīvule-Jansone.

24.februārī Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks, sākot apšaudīt ne tikai militāros, bet arī civilos objektus un izraisot bēgļu straumes.

5.martā par darbības pārtraukšanu Krievijā paziņoja ASV maksājumu karšu kompānijas "Visa" un "MasterCard", bet 6.martā arī ĀSV maksājumu karšu kompānija "American Express" pavēstīja, ka pārtrauc darbību Krievijā un Baltkrievijā.

Krievijā izsniegtās visu šo kompāniju kartes darbosies līdz derīguma termiņa beigām, jo Krievijā visas karšu transakcijas apkalpo Nacionālā maksājumu karšu sistēma, kas pieder Krievijas centrālajai bankai. Šī sistēma arī uztur maksājumu sistēmu "Mir", un daudziem Krievijas iedzīvotājiem ir "Mir" kartes, kuras izsniedz Krievijas bankas. Šīs kartes tiek pieņemtas arī vairākās ārvalstīs, tostarp Kiprā, Turcijā un Apvienotajos Arābu Emirātos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!