Foto: LETA
Pagājušajā gadā "SEB grupa" Latvijā par 2% kāpinājusi ieņēmumus, kas sasnieguši 101,2 miljonus eiro, bet bankas peļņa pērn sasnigusi 35 miljonus eiro, kas ir par 51% lielāka nekā 2014. gadā, informē kredītiestādes pārstāve Kristīne Martinsone.

2015. gadā "SEB banka" piešķīrusi finansējumu 549 miljonu eiro apmērā – no tiem 87 miljoni eiro izsniegti privātpersonām un 462 miljoni eiro – uzņēmumiem. Mazajiem un vidējiem uzņēmumiem "SEB banka" 2015. gadā izsniegusi aizdevumus 185 miljonu apmērā jeb par 11% vairāk nekā 2014. gadā.

Pērn audzis pieprasījums pēc finansējuma auto iegādei, tādēļ par 41% palielinājies līzingā izsniegtā finansējuma apjoms, 12 mēnešu laikā piešķirot klientiem 114 miljonus eiro. Tāpat 12 mēnešu laikā lauksaimniecības tehnikas finansēšanai izsniegti 20 miljoni eiro, noslēgto darījumu skaits palielinājies par 72% un piešķirtā finansējuma apjoms - par 29%.

Martinsone norāda, ka pagājušā gada laikā jauno klientu skaits, kuri izvēlējušies "SEB banku" par savu finanšu partneri pārsniedz 20 700, no tiem lielākā daļa jeb vairāk nekā 17 300 ir privātpersonas.

"2015. gads bija izaicinājumiem pilns banku sektorā gan mums kā bankai, gan mūsu klientiem – Latvijas iedzīvotājiem - negatīvās procentu likmes, kas mazina banku procentu ieņēmumus, Krievijas ekonomikas sarukšana turpat divas reizes, tāpat bankas likviditātes rādītāju nodrošināšanas prasības no Eiropas Centrālās bankas lika bankām sarūpēt papildu rezerves stabilitātes prasību nodrošināšanai," skaidro "SEB bankas" vadītāja Ieva Tetere.

Viņa uzsver, ka pieaug mazo un vidējo uzņēmumu kreditēšana ārpus Rīgas, savukārt galvaspilsētā aktivizējusies mājokļu kreditēšana. "2015. gadā SEB banka izsniegusi 1400 mājokļu aizdevumus 50 miljona eiro apmērā. Lai arī 2015. gada sākums mājokļu kreditēšanā bija ļoti gauss saistībā ar likumdošanas izmaiņām, 3. un 4. ceturksnī pieaugošā aktivitāte mājokļu tirgū ļāva izsniegt šajā kredītu grupā par 6 miljoniem eiro vairāk nekā iepriekšējā gadā," informē Tetere.

Kopš 10. marta, kad "SEB banka" pievienojās valsts atbalsta programmai ģimenēm mājokļa iegādei, pērn apstiprināti vairāk nekā 340 aizdevumi ar valsts garantiju par kopējo summu 16,1 miljons eiro.

SEB grupas prezidente un izpilddirektore Annika Falkengrēna atzīst, ka "2015. gads ir iezīmējies ar iepriekš nepieredzētu tirgus svārstīgumu un negatīvām procentu likmēm". "Izmaiņas tirgū ir ietekmējušas arī klientu uzvedību, vairojot pieprasījumu pēc riska ierobežošanas produktiem, turklāt pērn esam redzējuši rekordaugstu aktivitāti no uzņēmumiem, kas izvēlējušies piesaistīt finansējumu caur sākotnējo publisko piedāvājumu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!