Foto: Publicitātes foto

Šī gada pirmajā ceturksnī SEB grupas Latvijā peļņa pēc nodokļu nomaksas ir palielinājusies par 6 miljoniem eiro un sasniedza 15 miljonus. Peļņas rezultātu ietekmēja uzkrājuma apjoma samazināšana paredzamajiem kredītzaudējumiem, ko banka pirms gada izveidoja.

Kopējā SEB piešķirtā aizdevuma summa klientiem 2021. gada trīs mēnešos sasniedza 180 miljonus eiro, kas ir par 4% mazāk nekā 2020. gadā, ko ietekmēja vēl joprojām zemā aktivitāte uzņēmumu segmentā. Pieaugums vērojams mājsaimniecību kreditēšanā – no jauna piešķirtais finansējums mājokļa iegādei vai remontam sasniedza 42 miljonus eiro, kas ir par 35% vairāk nekā pirms gada.

Kopējā kredītportfeļa izaugsme bankā saglabājās veselīga 0,5% un kopējais noguldījumu apjoms SEB bankā 2021. gada 31. martā bija 3,7 miljardi eiro, kas par 25% pārsniedz noguldījumu apjomu 2020. gada marta beigās.

SEB grupas Latvijā aktīvi 2021. gada marta beigās bija 4,307 miljardi eiro, bet SEB grupas Latvijā kapitāls 425 miljoni eiro, kas ir attiecīgi par 12% un 7% vairāk salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmo ceturksni.

Komentējot pirmā ceturkšņa rezultātus, SEB bankas valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere norāda, ka Covid-19 krīzes raksturs ir radījis ļoti atšķirīgus apstākļus dažādām nozarēm ekonomikā un iepriekšējās krīzes rūdījums un mācības ir ļāvušas ar šo situāciju pietiekami veiksmīgi tikt galā arī banku nozarei. "Pastiprinātie ierobežojumi būtiski samazināja patēriņa iespējas un pakalpojumu izmantošanu īpaši gada pirmajos mēnešos. Tikmēr labāki nosacījumi ir izveidojušies apstrādes rūpniecībā un nozarēs, kas spēj darboties attālinātā režīmā. Daudzas nozares, veiksmīgi izmantojot atbalsta mehānismus un pieejamo finansējumu, spējušas nodrošināt izaugsmi un darba vietu saglabāšanu vai pat pieaugumu. Mazinoties ierobežojumiem, ekonomika sāks atgūties un gada otrajā pusē izaugsme varētu nostabilizēsies. Tomēr, domāju, Covid-19 ietekme saglabāsies ilgāk, nekā pašreizējie atbalsta pasākumi. Tādēļ uzņēmējiem jāturpina pielāgošanās, plašāk izmantojot e-komercijas iespējas, ieguldot jaunās tehnoloģijās un darbības efektivitātes celšanā. Būtiski, lai jaunās investīcijas virzītos ilgtspējīgas un zaļās ekonomikas virzienā."

SEB grupa pirmajā ceturksnī paplašināja savu darbību lielo uzņēmumu apkalpošanas segmentā vairākās Eiropas valstīs - Šveicē, Austrijā un Nīderlandē. Banka norāda, ka SEB grupas un "Google Cloud" noslēgtā stratēģiskā ilgtermiņa partnerība paātrinās bankas digitalizācijas procesu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!