Foto: Shutterstock

"SEB" banka piešķīrusi pirmo "zaļo" mājokļa kredītu trīsistabu dzīvokļa iegādei projektā "Dreilinga mājas" Rīgā, Dreiliņos.

Šo projektu attīsta uzņēmums "Bonava Latvija".

Tā dēvētais Zaļais mājokļa kredīts ir aizdevums ar izdevīgākiem nosacījumiem īpašumiem ar augstu energoefektivitāti, atbilstoši Eiropas Savienības taksonomijas regulai. Saskaņā ar to par "zaļo" finansējumu var saukt vien aizdevumus, kas atbilst noteiktiem stingriem kritērijiem, šādi samazinot tā saucamo zaļmaldināšanas (no angļu valodas "greenwashing" jēdziena) iespējamību. Pagaidām šī banka Latvijā ir vienīgā, kura ieviesusi taksonomijas prasībām atbilstošu produktu, lai ar izdevīgākiem nosacījumiem sekmētu energoefektīvu un videi draudzīgāku mājokļu iegādi.

Kredīts ir pieejams gan tiem, kuri iegādājas mājokli jaunajos projektos, gan arī tiem, kuri izvēlas dzīvokli renovētajās ēkās, vai arī plāno būvēt privātmāju. Taču, lai saņemtu aizdevumu, ēkām, kas uzbūvētas līdz 2021. gadam, ir jābūt A" energoefektivitātes klase. Savukārt tām būvēm, kas nodotas ekspluatācijā no 2021. gada, - "A" vai "A+" energoefektivitātes klase; mājoklim jāatbilst gandrīz nulles enerģijas ēkas kritērijiem; primārajam neatjaunojamās enerģijas novērtējumam jābūt 10% zemākam par normatīvajos aktos noteikto līmeni gandrīz nulles enerģijas ēkām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!