Foto: LETA
Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments pirmdien noraidīja AS "VEF banka" lūgumu apturēt Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes maijā pieņemto lēmumu atņemt bankai kredītiestādes licenci un iesniegt prasību tiesā bankas likvidēšanai, informē komisija.

Senāts atcēla Administratīvās apgabaltiesas iepriekš pieņemto "VEF bankai" labvēlīgo lēmumu.

Senāta ieskatā, lai nodrošinātu kredītiestādes atbilstīgu un pareizu pārvaldību, FKTK ir tiesības anulēt kredītiestādes licenci arī gadījumos, kad atsevišķas grupas struktūras, šajā gadījumā kredītiestādes akcionāri, neatbilst likumā noteiktajām
prasībām un ir nepiemērotas banku darbības veikšanai.

Tāpat Senāts secināja, ka akciju sabiedrības "VEF banka" pieteikumā norādītie procesuālie pārkāpumi nav pieļauti no FKTK puses, kā arī komisijas padomes lēmums
ir pietiekami argumentēts.

Senāts secināja, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes lēmums ir "pirmšķietami tiesisks", tādējādi akciju sabiedrības "VEF banka" lūgums par Komisijas lēmuma apturēšanu tika noraidīts.

Jau vēstīts, ka Administratīvā apgabaltiesa jūnija beigās apmierināja a/s "VEF banka" lūgumu un apturēja FKTK lēmumu anulēt bankas licenci. FKTK 26.maijā nolēma apturēt bankas darbību, taču banka šo lēmumu pārsūdzēja tiesā.

Rīgas apgabaltiesa līdz Administratīvās apgabaltiesas lēmumam par pagaidu noregulējumu nolēma apturēt FKTK pieteikuma izskatīšanu par AS "VEF banka" likvidāciju.

FKTK "VEF bankas" likvidācijas pieteikumu kopā ar lūgumu iecelt likvidatoru tiesā iesniedza 28.maijā un tiesa 29.maijā pieteikumu pieņēma un ierosināja bankas likvidācijas lietu.

Pērn "VEF bankas" grupa strādājusi ar 751 243 latu zaudējumiem, kas ir pieauguši par aptuveni 4%. 2008.gadu "VEF bankas" grupa noslēdza ar zaudējumiem 723 027 latu apmērā.

Bankas kredītportfeļa apjoms samazinājies no 2,2 miljoniem latu pārskata gada sākumā līdz 1,6 miljoniem latu gada beigās. Klientu noguldījumu apjoms pārskata gadā samazinājās no 2,8 miljoniem latu līdz 1,2 miljoniem latu.

"VEF banku" tās bijušie īpašnieki pārdeva 2007.gadā, un kopš tā laika tās akcionāru sastāvs ir vairākkārt mainījies. FKTK atļauju būtiskas līdzdalības iegūšanai bankas kapitālā iepriekš nesaņēma arī Ukrainas izcelsmes SIA "Notum".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!