Foto: DELFI
Septembrī turpināja sarukt apgrozībā esošais skaidras naudas apjoms, noslīdot zem viena miljarda latu robežas.

Septembrī apgrozībā esošo latu apjoms saruka par 51,6 miljoniem latu jeb 5%, liecina Latvijas Bankas publicētā informācija. Septembra beigās apgrozībā bija 970,95 miljoni latu, augusta beigās - 1,02 miljardi latu.

Šogad septembrī apgrozībā bija mazāk latu nekā pērn atbilstošā periodā. 2012.gada septembrī apgrozībā bija 1,17 miljardi latu.

Kā ziņots, nākamgad Latvija pievienojas eirozonai. Komercbankas un amatpersonas uzsver, ka vienkāršāk notiks bezskaidras naudas maiņa - visa latu kontos uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms iepriekš prognozēja, ka pēc eiro ieviešanas 2014.gada pirmajos trīs mēnešus Latvijas Bankā tiks "savākti" vairāk nekā 80% no patlaban apgrozībā esošajām skaidras naudas latu banknotēm un monētām.

Apmaiņā pret eiro no apgrozības ir jāizņem 59 miljoni lata banknošu un aptuveni 1200 tonnas lata monētu, kas pārtaps metālā - jaunu monētu sagatavēs. Lata monētu nomaiņai, apgrozībai un rezervei 2014.gadā paredzētais Latvijas eiro monētu svars ir 1600 tonnas.

Latvijas eiro monētu kalšana tika sākta jau vasarā, bet eiro banknotes Latvijas Banka pati nedrukās. Pārejai uz eiro un pirmajam apgrozības gadam Latvijas Banka kā bezprocentu aizdevumu no "Deutsche Bundesbank" saņems 110 miljonus dažādu nominālu eiro banknošu. Turpmākajos gados Latvijas Banka iekļausies Eiropas Centrālās bankas grafikā banknošu drukāšanā un šo aizdevumu atdos.

Iedzīvotāji latus pret eiro varēs bez maksas apmainīt no 2014.gada janvāra sešus mēnešus komercbankās un trīs mēnešus Latvijas Pasta nodaļās vietās, kur nav banku filiāles. Latvijas Bankā latus pret eiro varēs mainīt neierobežotu laika periodu.

Pēc Latvijas pievienošanās eirozonai latu banknotes un monētas tiks izņemtas no apgrozības un iznīcinātas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!