Foto: DELFI

Par neatbilstošu cenu norādīšanu saistībā ar gaidāmo eiro ieviešanu, septiņiem komersantiem Patērētāju tiesību un aizsardzības centrs (PTAC) piemērojis soda nauda no 20 latiem līdz 350 latiem, portālu "Delfi" informēja PTAC.

Laikā no 1.oktobra līdz 30.novembrim bijušas 7599 pārbaudes tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās, no tām neatbilstības konstatētas 41% gadījumu, kas vairāk kā 75% gadījumu novērstas pārkāpuma konstatēšanas brīdī vai piecu darbdienu laikā. Kopējam konstatēto neatbilstību skaitam ir tendence samazināties, secina PTAC. Līdzīga tendence eiro ieviešanas periodā tika novērota arī Igaunijā.

Gadījumos, kad komersanti neiesniedz pierādījumus par neatbilstību novēršanu, PTAC dodas atkārtotā pārbaudē. Kopā pārskata periodā notikušas 427 atkārtotas pārbaudes. Pēc atkārtotu pārkāpumu konstatēšanas desmit gadījumos pieņemts administratīvo pārkāpumu lēmums un septiņiem komersantiem piemērota soda nauda no 20 latiem līdz 350 latiem.

Lai sabiedrība būtu informēta par komersantiem, kas nepilda normatīvo aktu prasības, PTAC interneta vietnē www.ptac.gov.lv publicējis sarakstu ar komersantiem, pret kuriem pieņemts administratīvo pārkāpumu lēmums par cenu norādīšanas kārtības neievērošanu eiro ieviešanas.

Lai patērētājiem būtu laiks pierast pie jaunās eiro valūtas, sākot ar šī gada 1.oktobri līdz 2014.gada 30.jūnijam tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās gala cenas precēm un pakalpojumiem jānorāda gan latos, gan eiro. PTAC paralēlo cenu atspoguļošanas periodā pastiprināti raugās, lai tiktu ievērotas normatīvo aktu prasības - cenas norādītas abās valūtās un veikta precīza valūtas konvertācija. Kopā šajā periodā ir ieplānotas aptuveni 30 000 pārbaudes. Lai īstenotu iestādei uzticēto uzdevumu, PTAC noslēdzis līdzdarbības līgumu ar Patērētāju interešu aizstāvības asociāciju par pārbaužu veikšanu reģionos un sadarbojas ar citām valsts iestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!