Foto: F64
2008. gada 8. novembrī toreizējā premjera Ivara Godmaņa (LPP/LC) vadītās valdības lēmums glābt "Parex" banku, iegūstot 51% tās kapitāldaļu, bija vienīgā pareizā rīcība, otrdien publicētā intervijā žurnālam "Lietišķā Diena" atzinis toreizējais finanšu ministrs Atis Slakteris (TP).

Viņš atgādina, ka tolaik no vairākām bankām strauji aizplūda līdzekļi, sevišķi smagi skarot "Parex banku" un "Swedbank". ""Parex" pats par sevi mūs nesatrauca - ne mani, ne valdību, tas, kas tika darīts, tika darīts finanšu sistēmas stabilizācijas labā," skaidrojis bijušais ministrs. "Nav ne mazākās iespējas, ka "Parex banka" būtu izdzīvojusi, ja valsts to nebūtu glābusi".

Viņš arī atgādinājis, ka toreiz valsts bijusi soļa attālumā no defolta, ko izraisītu "Parex bankas" bankrots. Pēc viņa teiktā, pat dažu stundu kavēšanās, pārņemot lielāko daļu "Parex bankas" kapitāldaļu, kļūtu par cēloni Latvijas defoltam. "Es "Parex" īpašniekiem valdības vārdā katram piedāvāju vienu latu un teicu - ja ir kāds, kas var piedāvāt divus latus, lai iet pie viņiem," atminas Slakteris.

Bijušais ministrs piebildis, ka nav bijis skaidrs, kā tālāk attīstīties situācija, jo nozīme bijusi arī globālajai finanšu krīzei.

Valsts lielāko daļu bankas pārņēma 2008. gada 8. novembrī - 51% no visām kapitāldaļām. Tomēr nepilnu mēnesi vēlāk - 2. decembrī - valsts pārņēma pilnīgi visas bankas dibinātājiem Valērijam Karginam un Viktoram Krasovickim piederošās akcijas 84,83% apmērā. Patlaban banka ir sadalīta divās daļās - "labajā" un "sliktajā" bankā - un valsts meklē iespējas pārdot sev piederošās daļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!