Foto: Publicitātes foto
Pat ja pasaules tirgus nepiemeklēs jauni satricinājumi, nav zināms, vai inflācijas beigas neiezīmēs recesijas sākumu, brīdina Lietuvas "INVL investment management and life insurance group" portfeļu pārvaldnieks Arvīds Jacikevičus, piebilstot, ka, neskatoties uz to, Baltijā ir interesantas ieguldījumu iespējas.

Pirms sākam runāt par to, ko darīt atlikušajos gada vienpadsmit mēnešos, gribu pavaicāt, kāds finanšu tirgiem bija 2022. gads no jūsu skatpunkta. Šķiet, kopumā Baltijai neklājās tik slikti kā lielajiem tirgiem.

Jā, taisnība, pagājušais gads nebija slikts Baltijas tirgum, te gan ir svarīgi, ar ko mēs salīdzinām. Piemēram, ja salīdzinām ar ASV tirgu, tad, jā, Baltijas kritums nebija tik liels, bet, ja mēs salīdzinām ar Eiropas akciju biržām, – arī tur kritums nemaz nav tik liels, apmēram 11–12% robežās. 

Liela atšķirība ir starp Eiropas attīstības valstu tirgu un citiem reģioniem. Kara, enerģijas cenu un citu ķibeļu dēļ šis tirgus ievērojami kritās, pat par ceturtdaļu. Bet Baltijā mums gāja labāk. Tas saistīts ar to, ka te ekonomikai klājās labāk, kā arī ar to, ka mums ir ļoti lokāli tirgi un mazāks ārvalstu investoru skaits. 

Es domāju, ka tie ir galvenie faktori, kas ietekmēja tirgu 2022. gadā. 

Vai tas saistīts ar to, ka šeit nauda tiek ieguldīta ilgtermiņā un mēs mazāk redzam spekulācijas un emocijas?

Varbūt. Bet es domāju, ka tas nav būtiskākais. Lielākā daļa privāto investoru rīkojas emocionāli. Lielāks iemesls, manuprāt, ir tas, ka investori vienmēr ir bažīgāki par saviem ārvalstu aktīviem. Ja esi investors no citas valsts, tu sākumā mēģināsi atbrīvoties no saviem aktīviem Polijā, pirms pārdosi citus. Viņi negrib galvassāpes – reģions ir tuvu kara zonai, pārdodam, nav svarīgi – labs, slikts uzņēmums, labi finanšu rādītāji vai slikti. Attiecīgi mums ir salīdzinoši mazāk šādu investoru. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!