Foto: LETA
Lietuvas Bankas vadības lēmums pārtraukt komercbankas "Snoras" darbību neietekmēs AS "Latvijas Krājbanka" darbību Latvijā.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" skaidroja "Latvijas Krājbankas" prezidenta padomniece Dace Dūze, Lietuvas nacionālās bankas lēmums attiecas tikai uz "Snoras" banku Lietuvā un tās meitasuzņēmumu - "Latvijas Krājbanku" - neietekmēs.

"Latvijas Krājbankas" prezidents Ivars Priedītis skaidroja, ka "Snoras" bankai Lietuvā ir iecelts pagaidu administrators, lai nodrošinātu bankas darbību, un 21.novembrī Lietuvas regulators lems, vai iepriekšējā vadība turpinās strādāt.

"Katrā ziņā "Latvijas Krājbanku" Lietuvas nacionālās bankas lēmums neietekmē, jo abas bankas ir divas dažādas iestādes ar atšķirīgu regulāciju un bilancēm. Neesam iesaistīti kādos kopīgos projektos, kā rezultātā "Latvijas Krājbanka" varētu ciest "Snoras" dēļ," uzsvēra Priedītis.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) biroja vadītāja Anna Dravniece skaidroja, ka "Latvijas Krājbanka" ir Latvijā licencēta banka, kuras uzraudzību veic Latvijas iestāde, proti, FKTK, neatkarīgi no "Snoras" darbības.

Savukārt "Snoras" Sabiedrisko attiecību departamenta vadītāja Virgīnija Žigiene norādīja, ka "Snoras" banka saistībā ar notikušo nekādus komentārus nesniedz, bet to darīs Lietuvas Banka.

Kā ziņots, Lietuvas Bankas valde nolēmusi uz laiku apturēt bankas "Snoras" darbību, trešdien vēsta Lietuvas Radio un televīzijas ziņu portāls "lrt.lt".

Bankai nolemts iecelt pagaidu administratoru un noteikt īpašuma aizsardzības līdzekļus. Lietuvas Banka arī ieteikusi valdībai pārņemt bankas akcijas sabiedrības vajadzībām, un valdība patlaban šai jautājumā sanākusi uz ārkārtas sēdi.

Vienlaikus Lietuvas Banka uzsvērusi, ka minētie soļi attiecas tikai uz banku "Snoras" un ka noguldījumi šai bankā atrodas drošībā.

Skaidrojot šo lēmumu, Lietuvas Banka norāda, ka tādējādi vēlas nodrošināt efektīvu bankas klientu un sabiedrības interešu aizsardzību. Minētie soļi sperti, novērtējot bankas "Snoras" finansiālo stāvokli, pēdējā laika darbības tendences un jaunāko pārbaužu rezultātus, kā arī pēdējo dienu laikā notikušās pārmaiņas pašā bankā.

Kā ziņots, Lietuvas mediju uzmanības centrā šonedēļ nonāca publikācija laikrakstā "Lietuvos rytas", kurā prezidente Daļa Grībauskaite tika apsūdzēta nodomos "sagraut mazās Lietuvas bankas". Atsaucoties uz "drošiem avotiem", avīze vēstīja, ka šajās bankās paredzēts "veikt kratīšanas, paziņot, ka tur atklātas afēras, aizturēt vadītājus, bet pēc tam pašas bankas pārņemt valsts rokās". Pēc avīzes rīcībā esošajām ziņām, Ģenerālprokuratūra jau esot parakstījusi atļaujas veikt kratīšanas vienā no bankām un tās vadītāju mājās.

Ģenerālprokuratūra otrdien no šīs informācijas norobežojās, bet Lietuvas Banka un prezidenta birojs avīzes izteiktās apsūdzības nekomentēja. Lietuvas Banka vienīgi aicināja atturēties no bezatbildīgiem un sabiedrībai kaitīgiem pieņēmumiem un minējumiem banku stabilitātes jautājumos.

Kā saistībā ar šo publikāciju norādīja portāls "Delfi.lt", saskaņā ar Lietuvas Kultūras ministrijas datiem 35,64% "Lietuvos rytas" akciju pieder bankas "Snoras" meitsabiedrībai "Snoro Media Investicijos".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!