Foto: Shutterstock
Šodien, no plkst.13 līdz plkst.15 un no plkst.16 līdz plkst.17 elektrības cena "NordPool" biržā būs nulles līmenī ("NordPool" biržā šie laiki norādīti pēc Centrāleiropas laika zonas). Būs arī brīži, kad elektrība maksās vien dažus eiro, liecina biržas dati.

"Tiem lietotājiem, kuri izvēlējušies mainīgas biržas cenas līgumus, nulles cena un negatīva elektroenerģijas cena biržā sniedz būtiskus ieguvumus," skaidro Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) eksperti. Nulles cenas gadījumā minētie lietotāji nemaksā par elektroenerģijas ražošanu. Tomēr šī cena biržā neatstāj iespaidu uz dažādām citām izmaksām, kas jāmaksā elektrības lietotājam, piemēram, tirdzniecības uzcenojumu un sistēmas pakalpojumu izmaksām, un lietotājam par šiem minētajiem pakalpojumiem joprojām ir jānorēķinās.

"Vislielāko ieguvumu lietotājs jūt, ja cena biržā ir negatīva. Ražotājiem, kompensējot elektroenerģijas patēriņu, lietotāji to izjūt kā sistēmas pakalpojumu izmaksu kompensāciju, vēl jo vairāk samazinot lietotāju elektroenerģijas rēķinu," skaidro SPRK.

No plkst.18 līdz plkst.19 cena būs 25,94 eiro, bet vakarā tā sāks pieaugt, lielākoties svārstoties diapazonā starp 70 un 80 eiro.

Vidējā elektroenerģijas cena šodien būs arī salīdzinoši zema 46,94 eiro. Tā ir zemāka nekā šajā nedēļā darbdienās novērotā vidējā cena, kas dažādās dienās svārstījās starp 70 un 115,7 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!