Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Neskatoties uz augsto inflāciju, Krievijas īstenoto karu Ukrainā un pastāvošo nenoteiktību, bankas "Luminor" Investoru platformas dati liecina, ka Baltijas iedzīvotāji turpina investēt un audzēt savus ieguldījumu portfeļus, "Delfi Bizness" pavēstīja bankā.

Bankā informē, ka šā gada pirmajos divos ceturkšņos pēc darījumu skaita populārākās bija ASV elektroauto ražotāja "Tesla" akcijas, kam sekoja ASV tehnoloģiju milžu "Microsoft", "Meta" (iepriekš "Facebook") un "Apple" akcijas. Savukārt populārākie Eiropas Savienības uzņēmumi bija aviokompānija "Deutsche Lufthansa", farmācijas uzņēmums "Bayer AG" un autobūves uzņēmums "Volkswagen".

"Luminor" klientu vidū arī pēc apgrozījuma apjoma vērtīgākie darījumi notika ar jau iepriekš uzskaitītajām uzņēmumu Tesla", "Microsoft" un "Apple" akcijām. Visvairāk klienti iegādājās "Microsoft" akcijas, bet visaktīvāk pārdeva savas Lielbritānijas naftas un gāzes kompānijas "Shell" akcijas.

“Lai gan kopš 2020. gada vasaras ASV un Eiropas akciju tirgos bija vērojama augšupeja, šis gads sākās ar cenu kritumu, un šī tendence turpinājās visu 2022. gada pirmo pusgadu. Galvenie lejupslīdes dzinējspēki bija augstais inflācijas līmenis, centrālo banku bāzes procentu likmju izmaiņas, ģeopolitiskie izaicinājumi un karš Ukrainā. Pieprasītāko uzņēmumu akciju vērtība pirmajā gada pusē kritās, tomēr otrā gada pusē akciju tirgi sāka atgūties, tostarp arī ASV tehnoloģijas uzņēmumu "Tesla" un "Apple" akcijas otrā ceturkšņa beigās, un patlaban tās jau ir atguvušas lielāko daļu no krituma," komentē "Luminor" Uzkrājumu un ieguldījumu produktu vadītājs Jānis Bebris.

Kopš pagājušā gada beigām ieguldītāju skaits Luminor Investoru platformā pieauga par 20%, kas apliecina, ka, neskatoties uz pastāvošo nenoteiktību, joprojām saglabājas klientu interese par ieguldījumiem un ilgtermiņa investīciju veidošanu. Kaut arī akciju tirgus šobrīd neatrodas labākajās pozīcijās, lejupslīde vienmēr ir stratēģiski labs laiks, kad iegādāties akcijas, jo tirgus ir ciklisks un kritumam parasti seko izaugsme, ko varam arī spilgti novērot šī gada jūlijā un augusta sākumā,” saka Luminor Uzkrājumu un ieguldījumu produktu vadītājs Jānis Bebris.

Viņš atzīst, ka "Tesla" akciju, kas "Luminor" Investoru platformā nemainīgi ir populārāko akciju vidū, darījumu apjoms pirmajā pusgadā sasniedza 17 miljonus eiro, kas ir 14% pieaugums pret šo pašu periodu pērn. "Pēc ievērojama šo akciju cenu krituma februārī un vēlāk pavasarī daudzi klienti izmantoja tirgus dotās iespējas akciju iegādei, bet daļa tās pārdeva, izmantojot akciju cenas pieaugumu martā, kas bija tuvu "Tesla" vēsturiski augstākajam līmenim," stāsta Bebris.

"Luminor" norāda, ka "Apple" akciju augstākā vērtība bija marta beigās, bet zemākā – jūnija vidū. Darījumu skaits ar "Apple" akcijām "Luminor" Investoru platformā pusgada laikā sasniedza gandrīz 8 miljonus eiro, vairāk nekā dubultojies (143%), salīdzinot ar līdzvērtīgu laika periodu pērn.

"Microsoft" akciju augstākā vērtība bija pagājušā gada nogalē, taču jūnija vidū tā akcijas bija zaudējušas apmēram trešdaļu savas vērtības, kam nu jau seko 2 mēnešu tirgus kāpums - darījumu skaits bija 10 miljoni eiro. Kopumā tas ir milzīgs lēciens, salīdzinot ar 2021. gada pirmo pusgadu – ja šogad "Microsoft" bija otrā populārākā kompānija, tad pērn tikai 25, norāda bankā.

Šī gada pirmajā pusgadā zīmīgas bija ne tikai tirgus tendenču izmaiņas, bet arī ātrums, ar kādu tirgū notika cenu korekcija, piemēram, Pasaules akciju indekss MSCI World un ASV S&P500 indekss pirmajā pusgadā zaudēja aptuveni 20% no savas vērtības, kas ir viens no sliktākajiem gada sākumiem pēdējos 50 gados.

Bankā arī atzīst, ka kopējās ekonomiskās un ģeopolitiskās situācijas ietekmē līdz gada beigām akciju tirgos prognozējams augsts svārstīgums un nenoteiktība, kā rezultātā akciju iegāde saistīsies ar augstāku risku, taču potenciāli var nodrošināt arī lielākas peļņas iespējas. Inflācija, pandēmijas riski un makroekonomikas datu svārstību tendence būs finanšu tirgu uzmanības fokusā.

"Akciju tirgiem noteikti svarīgi ir uzņēmumu ienākumi un to spēja pārvarēt globālos izaicinājumus. Tirgus jau ir uzsācis veselīgu atgūšanos no pirmā pusgadā piedzīvotā krituma, tāpēc uzmanīgi jāseko uzņēmumu pamatrādītājiem, kas pozitīvā gadījumā atbalstītu arī tālāku tirgus atgūšanos," skaidro "Luminor" pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!