Foto: AFP/Scanpix/LETA
Līdz ar janvāri stājušies spēkā grozījumi likumdošanā, kas nosaka par pienākumu visiem kredītdevējiem apmainīties ar ziņām par patērētāja saistībām, iedzīvotājiem atgādina AS "Kredītinformācijas birojs".

Lai arī Latvijas abi licenzētie kredītu informācijas biroji līdz 2018. gada beigām bija apkopojuši datus par vairāk nekā 95% kredītu privātpersonām, kurus izsniegušas bankas un nebanku kreditētāji, savstarpēja datu apmaiņa starp kredītbirojiem līdz 2019. gada janvārim nenotika.

Likumdošana turpmāk nosaka par obligātu komercbanku datu iekļaušanu kredītbiroju datu bāzēs, kas nozīmē, ka tagad kredītbirojos ir pieejama visa informācija par kredītņēmēja saistībām un parādiem visām komercbankām un licencētiem patērētāju kredītdevēju nozares uzņēmumiem, kā arī komunālo, apsaimniekotāju, parādu piedzinēju, veselības aprūpes, u.c. uzņēmumiem.

"Abos birojos pašreiz glabājas un līdz ar to arī ir pieejama 100% informācija par tirgu, kas ir aptuveni 1,8 miljoni kredītlīgumu, kurus patērētājiem izsniegušas Latvijas komercbankas un visi Latvijā licencētie patērētāju kredītdevēji," uzsver "Kredītinformācijas birojs" valdes loceklis Intars Miķelsons.

Kredītbiroji glabā un apstrādā privātpersonu kredītinformāciju, kā arī citu informāciju par patērētāju parādsaistībām un maksāšanas disciplīnu pret lielākajiem komunālo pakalpojumu, parādu piedzinēju un citu nozaru uzņēmumiem. Tāpat kredītbiroji nodrošina kredītdevējiem ziņas par kredītņēmēja ienākumiem, kuras tie saņem tiešsaistē no Valsts ieņēmumu dienesta. KIB datu apmaiņā pašlaik piedalās kopumā vairāk nekā 130 uzņēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!