Foto: AFP/Scanpix
Starptautiskā reitingu aģentūra "Standard & Poor's" ("S&P") piektdien par vienu pakāpi paaugstinājusi Latvijas kredītreitingu, nosakot tam arī pozitīvu nākotnes prognozi, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijā (FM).

Latvijas novērtējums ilgtermiņa un īstermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā ir paaugstināts no "BBB-/A-3" uz "BBB/A-2" ar pozitīvu reitinga prognozi nākotnē. Savukārt novērtējums naudas brīvajai plūsmai un konvertācijai ir paaugstināts no "A-" uz "A".

"S&P" savu lēmumu pamato ar Latvijas politiskās vides uzlabošanos, kā arī valdības noteikto fiskālo disciplīnu, samazinot pārmērīgo valsts budžeta deficītu no 8,2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) 2010.gadā līdz 1,6% no IKP 2012.gadā.

Tāpat "S&P" Latvijas reitinga paaugstināšanu pamato ar Latvijas ekonomikas straujo atveseļošanos pēc sociālekonomiskās krīzes. Reitingu aģentūras paziņojumā norādīts, ka Latvijas ekonomiku tā redz kā vienu no elastīgākajām un noturīgākajām visā Eiropas Savienībā.

Aģentūra prognozējusi, ka Latvijas vispārējās valdības parāds nākotnē samazināsies, strauji uzlabosies valsts fiskālie rādītāji, kā arī valsts tautsaimniecības izaugsme aizvien mazāk būs atkarīga no ārējā parāda finansēšanas. "S&P" tic, ka vidējā termiņā turpināsies pozitīvās izmaiņas valsts privātajā sektorā, kā arī labākus rezultātus uzrādīs inflācija, norāda FM.

"Šis ir nozīmīgs Latvijas tautsaimniecības attīstības novērtējums un būtisks signāls ārvalstu investoriem. Esmu gandarīts par šo lēmumu, jo patlaban vairumam Eiropas Savienības valstu kredītreitings gluži pretēji tiek samazināts. Latvija spēj apliecināt konsekventas politikas īstenošanu, sakārtojot savas publiskās finanses, samazinot pārmērīgo budžeta deficītu, kā arī nodrošinot stabilu un prognozējamu nodokļu sistēmu. Jau vairākus gadus Latvijas makroekonomiskie un fiskālie rādītāji konstanti ir labāki nekā tiek prognozēts," norādījis finanšu ministrs Andris Vilks ( V).

Viņaprāt, patlaban ir ļoti svarīgi neatkāpties no izvirzītā mērķa, lai, kopīgi strādājot, piesaistītu papildu investīcijas Latvijas tautsaimniecībai, radītu jaunas darba vietas un tādējādi vairotu iedzīvotāju labklājību.

Starptautiskā reitingu aģentūra "S&P" Latvijas kredītreitingu nākotnē varētu paaugstināt vēl, ja Latvijas finanšu un inflācijas rādītāji saglabāsies atbilstoši Māstrihtas kritērijiem un Latvija 2014.gadā 1.janvārī tiks uzņemta eirozonā, atzīmē finanšu ministrs.

Valsts kases mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka "S&P" salīdzinājumā ar citām reitingu aģentūrām Latvijas kredītreitingu krīzes gados samazināja viskrasāk, to 2009.gadā nosakot zemajā "BB" spekulatīvajā līmenī. 2010.gada beigās aģentūra paaugstināja Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi no "BB" uz "BB+".

Šā gada maija sākumā "S&P" vēl par vienu pakāpi no "BB+" līdz "BBB-" paaugstināja Latvijas kredītreitingu, nosakot tam arī pozitīvu nākotnes prognozi. Ar šo lēmumu "S&P" Latvijas kredītreitingu no tā sauktā spekulatīvā līmeņa iecēla investīciju līmenī, un tas saskaņā ar FM iepriekš teikto bija nozīmīgs Latvijas ekonomiskās attīstības potenciāla novērtējums kopumā.

Patlaban Latvijas kredītreitingu nosaka trīs pazīstamākās starptautiskās reitinga aģentūras - "Moody's", "Fitch Ratings" un "Standard & Poor's", kā arī Japānas reitingu aģentūra "R&I". Latvijas Bankas interneta vietnē "makroekonomika.lv" norādīts, ka piešķirtais kredītreitings valstīm ir ļoti nozīmīgs. Tas tālāk veido valsts tēlu - lai sekmīgi konkurētu pasaules ekonomikā, lai pašas valstis un arī to uzņēmēji varētu iegūt aizdevumus ar izdevīgām procentu likmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!