Foto: LETA

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) un Valsts kanceleja noraida publiski izskanējušos pārmetumus par protokola un audio ieraksta viltošanu saistībā ar valdības lēmumu par AS "Citadele banka" ("Citadele") pārdošanu, portālam "Delfi" pavēstīja Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta vadītāja vietniece Zaiga Barvida.

Straujuma uzsver, ka ir rīkojusies tiesiski un valsts interesēs, kā arī pauž apņēmību atbildēt uz Ģenerālprokuratūras jautājumiem, ja tādi radīsies, jo sabiedrībai jāzina profesionāls tiesībsargājošās iestādes lēmums.

"Kategoriski noliedzu, ka es vai valdības ministri "šķietami" vai "iespējams" būtu iespaidojuši Valsts kanceleju. Es lūdzu prokuratūru pēc iespējas ātri un padziļināti izpētīt parlamentārās izmeklēšanas komisijas "atklājumus", un informēt sabiedrību par rezultātiem," norāda premjere.

Arī Valsts kanceleja noraida izskanējušo informāciju par parlamentārās izmeklēšanas komisijas secinājumiem saistībā ar prettiesisku norādījumu pildīšanu un valdības 2014. gada 29. jūlija sēdes protokollēmuma viltošanu un veiktā audio ieraksta apzinātu pārveidošanu.

Valsts kancelejas direktora pienākumu izpildītāja, vietniece valsts pārvaldes un cilvēkresursu attīstības jautājumos Eva Upīte norāda, ka pēc izskanējušajiem publiskajiem paziņojumiem ir atkārtoti pārbaudīti valdības sēdes protokola pieraksti un audio ieraksti.

"Audio ierakstā skaidri atspoguļota lēmuma pieņemšanas gaita - gan pirms tam notikušās diskusijas, gan pats lēmuma pieņemšanas brīdis. Lēmuma pieņemšanas procesā ministriem bija starplaiks, kam netiek veikts audio ieraksts. Nav saprotams, kā radies šāds komisijas secinājums, jo par šiem faktiem nav pieprasīti atkārtoti audio ieraksti un citi materiāli, kā arī par to netika jautāts Valsts kancelejas pārstāvim komisijas sēdēs," klāsta Upīte.

Valdības lēmumu papildina ar roku rakstīta piezīme, kas veikta pēc protokola nosūtīšanas visām ministrijām, kad no vienas ministrijas tika saņemts pamatots iebildums par neprecizitāti, fiksējot institūciju amatpersonu klātbūtnes laiku jautājuma izskatīšanā. Papildinātais lēmums tika atkārtoti nosūtīts visiem adresātiem.

Ministru kabineta 2014. gada 29. jūlija sēdes protokollēmums, kā arī sēdes audio ieraksts ir ierobežotas pieejamības informācija un tā statuss nav mainīts.

Jau vēstīts, ka parlamentārās izmeklēšanas komisija, kas pēta bankas "Citadele" pārdošanu, vērsusies Ģenerālprokuratūrā, lūdzot sākt pārbaudi un kriminālprocesus.

Laikraksts "Diena" vēsta, ka komisijai radušās aizdomas par to, ka Valsts kancelejas amatpersonas, iespējams, pildot prettiesiskus norādījumus, ir veikušas manipulācijas ar valdības 29. jūlija sēdes audioierakstu, lai slēptu būtisku informāciju par bankas pārdošanas gaitu.

Privatizācijas aģentūra aprīlī pabeidza bankas "Citadele" akciju pārdošanas darījumu, līdz ar to "Ripplewood" un 12 starptautisku investoru grupa kļuva par bankas "Citadele" akcionāriem. Par akcijām investori samaksājuši 74,7 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!