Foto: Shutterstock

Šveices tiesa atzinusi, ka Pasta bankai ir tiesības atteikt kontu krievu oligarham Viktoram Vekselbergam, kas ir pakļauts ASV sankcijām, ceturtdien ziņo Šveices mediji.

Bernes tirdzniecības tiesa piešķīrusi valstij piederošās Šveices Pasta bankas finanšu nodaļai tiesības uz izņēmumu tās pienākumā nodrošināt vispārējus maksāšanas pakalpojumus, vēsta aģentūra "Keystone-ATS", kuras rīcībā nonākusi sprieduma kopija.

Vekselbergs ar prasību tiesā vērsās pēc tam, kad "Postfinance" neilgi pēc viņa konta atvēršanas izlēma to slēgt, bet citas Šveices bankas atteicās iesaistīties ar krievu oligarhu kādās darīšanās, jo 2018.gadā pret viņu tika vērstas ASV sankcijas.

Ar Kremli cieši saistītais krievu miljardieris, kurš vada konglomerātu "Renova", apgalvo, ka konts Šveicē viņam nepieciešams, lai varētu nomaksāt rēķinus, nodokļus un normāli dzīvot.

Viņa advokāts tiesas sēdē septembrī norādīja, ka "Postfinance" pienākums ir atvērt kontu jebkurai Šveicē dzīvojošai personai.

Taču "Postfinance" advokāti norādīja, ka bankas pilnvarās ir ietverta klauzula, kas ļauj izņēmuma gadījumos atraidīt klientus, tostarp, ja tie rada nopietnu reputācijas apdraudējumu.

Bankas advokāti arī norādīja, ka gadījumā, ja Vekselbergam tiktu ļauts saglabāt kontu, tas banku pakļautu ASV sankciju riskam.

Tiesa, ņemot vērā Vekselberga lielo atpazīstamību, izlēma apmierināt bankas prasību ļaut tai atteikt viņam konta atvēršanu.

Vekselbergs, kura īpašumi saskaņā ar žurnāla "Forbes" aplēsēm 2019.gada beigās veidoja 11 miljardus dolāru, ir starp tiem Krievijas uzņēmējiem un amatpersonām, kas 2018.gada aprīlī tika pakļauti ASV sankcijām.

Prezidenta Donalda Trampa administrācija norādījusi, ka sankcijas bijušas nepieciešamas, lai sauktu Krieviju pie atbildības par tādiem starptautisko tiesību pārkāpumiem kā iejaukšanās ASV vēlēšanās un Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma atbalstīšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!