Foto: DELFI
"Swedbank" ar tirgus līdera pozīcijām izskaidro to, kāpēc baumas skāra tieši šo banku, un tas arī apliecina, ka šīs baumas vērstas uz valsts finanšu sistēmas stabilitātes graušanu, jo to rašanās pirmie aizmetņi bija saskatāmi kopš Latvijas Krājbankas nedienām, otrdien laikrakstam "Dienas Bizness" atzīst "Swedbank" vadītājs Latvijā Māris Mančinskis, uzsverot, ka pašas "Swedbank" finanšu situācija gan Zviedrijā, gan Latvijā ir stabila un ļoti laba.

Turklāt šogad decembra sākumā starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Standard & Poor's" paaugstināja "Swedbank" grupas reitingus no A līdz A+, nosakot stabilu prognozi, bet tā saucamajos banku stresa testos "Swedbank" bija viena no tām retajām bankām, kurām vairs nav vajadzīgs nodrošināt papildu kapitālu, atgādina Mančinskis.

Pēc "Swedbank" vadītāja Latvijā teiktā, tā kā "Swedbank" šobrīd ir arī viena no vislabāk kapitalizētām bankām Eiropā, zviedri pauda pārsteigumu par to, ka tieši šobrīd vispār tiek diskutēts jautājums par kaut kādām bankas problēmām. "Banka ir tirgus līderis, un baumas vērstas uz finanšu sistēmas stabilitātes graušanu. Mēs paļaujamies, gaidām aktīvu rīcību no tiesībsargājošām iestādēm, lai pēc iespējas ātri atklātu šo baumu izplatītājus un sauktu pie atbildības," klāsta Mančinskis.

"Swedbank" jau Krājbankas kraha sākumā aptuveni pirms trīs nedēļām novērojusi, ka klīst baumas par vienu, otru banku un, ņemot vērā pieredzi, banka bija gatava, ka baumas var kļūt intensīvākas un kaut kādā veidā materializēties negatīvā rīcībā, atzīst bankas vadītājs.

"Mēs no savas puses jau kopš Krājbankas krīzes strādājam īpašas uzmanības režīmā, bijām gatavi gan lielām pozitīvām, gan negatīvām naudas plūsmām, tomēr mēs negaidījām, ka būs tik liela apjoma rīcība. Problēma nav pie mums, problēma ir tajā, ka cilvēki paļaujas baumām, un izskatās, ka šajā gadījumā baumu proaktīva radīšana, izplatīšana radījusi, domāju, sistēmas destabilizāciju," klāsta Mančinskis.

Viņš lēsa, ka baumām pakļāvās un naudu izņēma pamatā privātpersonas un mazie uzņēmumi, tie, kas relatīvi vieglāk iespaidojami no baumām un kuri mazāk izdara paši savus secinājumus. Ātra un viegla baumu izplatīšanās bija iespējama gan situācijas dēļ ar Krājbanku, gan Eiropā.

Tomēr vienlaikus "Swedbank" uztrauc tas, ka klienti steidza izņemt naudas līdzekļus, jo uz "mirkli mums neticēja", bet tas ir slikti, norāda Mačinskis, skaidrojot, ka bankai galvenais ir reputācijas jautājums, jo banka ir ilgtermiņa spēlētājs.

"Esam ļoti droša banka un 95% klientu tā mūs arī uztvēruši, bet ir tomēr neliela daļa, starp kuriem, iespējams, ir Krājbankas klienti, kuri tomēr pakļāvās masu psihozei, vienkārši baidījās un nolēma rīkoties," tā "Swedbank" vadītājs. Par to, kur aug kājas baumām, Mančinskis nevēlējās spekulēt, vien norādīja, ka "Swedbank" tiks galā viegli ar šo situāciju, bet parādās svarīgs jautājums par to, lai banku sistēmai nostiprinātos uzticība.

Jau ziņots, ka svētdien strauji izplatījās baumas par "Swedbank" bankrotu, kā dēļ Latvijas reģionos, bet vēlāk arī Rīgā pie bankomātiem pulcējās desmitiem cilvēku. Sākotnēji garākās rindas bija pie "Swedbank" bankomātiem, bet, kad nauda no tiem bija izņemta, radās jauns baumu vilnis, un cilvēki metās arī pie pārējo banku bankomātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!