Foto: DELFI
Latvijas komercbankas nosoda nepamatotās ažiotāžas radītājus par situāciju "Swedbank" un norāda, ka tā nekādā gadījumā nav konkurences cīņa – tieši pretēji, bankas šobrīd solidāri atbalsta "Swedbank" un izprot, ka šobrīd gan bankām, gan to klientiem svarīgākais ir stabilitāte un uzticība finanšu sektoram, teikts Latvijas Komercbanku izplatītajā paziņojumā.

Bankas aicina iedzīvotājus saglabāt mieru un nepakļauties baumu radītai ažiotāžai.

Pēdējās nedēļās Latvijas sabiedrība ir bijusi pakļauta pārbaudījumiem, kas radījusi satraukumu cilvēkos, tāpēc visas Latvijas bankas ir gatavas jebkuros apstākļos nodrošināt klientiem nepieciešamos pakalpojumus, tanī skaitā arī naudas izsniegšanu, teikts asociācijas paziņojumā.

Komercbanku asociācija un Latvijas bankas aicina atbildīgās drošības institūcijas atrast baumu organizatorus, jo lielākās bankas stabilitātes apšaubīšana un nepatiesas ažiotāžas radīšana var apdraudēt visas Latvijas finanšu sistēmas stabilitāti un Latvijas tautsaimniecības attīstību.

Asociācija atgādina, ka saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas sniegto informāciju "Swedbank" Latvijā darbojas stabili, ne tikai izpildot, bet krietni pārsniedzot minimālos likviditātes un kapitāla pietiekamības rādītājus, un šā gada deviņus mēnešus "Swedbank" ir noslēgusi ar 78,4 miljonu latu peļņu.

Latvijā esošā AS "Swedbank" ir meitasuzņēmums tās mātes bankai "Swedbank" Zviedrijā, un šā gada 2. decembrī starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Standard & Poor's" paaugstināja "Swedbank" grupas reitingus no A līdz A+, nosakot stabilu prognozi. Zviedrijas banku uzraudzības institūcija ir noraidījusi spekulācijas par "Swedbank" slikto finanšu situāciju. Latvijas Drošības policijā ir uzsākts kriminālprocess par nepatiesu ziņu izplatīšanu.

Jau ziņots, ka svētdien pēcpusdienā izplatoties nepamatotām baumām par "Swedbank" finanšu grūtībām, satraukušies bankas klienti kopumā bankomātos un filiālēs izņēmuši aptuveni 24 miljonus latu, kas ir mazāk nekā 1% no bankas kopējā depozītu apjoma

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vēlētos, lai likumsargi atrastu, kas bija pirmavots baumām, kas svētdien vakarā izraisīja "Swedbank" klientu paniku un garas rindas pie bankomātiem. FKTK lūgusi Drošības policijai izmeklēt baumu izplatīšanu, un DP ir sākusi pārbaudi.

Svētdien internetā izplatījās baumas par "Swedbank" problēmām.Cilvēki rindās stāvēja pie bankomātiem, lai izņemtu naudu. Savukārt bankas pārstāvji baumas par problēmām noliedza, apliecinot, ka banka strādā normālā režīmā, un banka turpināja papildināt bankomātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!