Foto: LETA

"Swedbank" peļņa Latvijā 2021. gadā bija 85 miljoni eiro. Salīdzinājumā ar gadu iepriekš peļņa samazinājusies par 3 miljoniem eiro (88 miljoni eiro 2020. gadā), informē banka.

Peļņas kritumu ietekmēja lielāki bankas izdevumi, ko daļēji kompensēja kāpums ienākumos un zemāki uzkrājumi nedrošiem parādiem.

Aizvadītajā ceturksnī atkal tika ieviesti pandēmiju ierobežojošie mēri, kas atsaucās uz ekonomisko izaugsmi. Kamēr saslimstība ar Covid-19 radīja spiedienu veselības aprūpes jomai, "Swedbank" novēroja salīdzinoši nelielu ietekmi uz tās klientiem – pieprasījums pēc bankas pakalpojumiem saglabājās augsts kā privātpersonu, tā juridisko personu segmentā. Tomēr ziņas par vīrusa jaunā omikrona paveida izplatīšanos nevarēja palikt nepamanītas, bija jūtams satraukums par iespējamiem kārtējiem ierobežojumiem un ekonomikas izaugsmes bremzēšanos.

Tīrie procentu ienākumi gada laikā ir saglabājušies stabili. "Swedbank" kredītportfeļa apmērs šajā laikā ir audzis par 4%. Kopējais izsniegtais finansējums gada laikā sasniedzis 1,2 miljardus eiro. Mājsaimniecību segmentā turpinājusies stabila izaugsme - kredītportfelis audzis par 6%. Privātpersonām kopā pērn izsniegts finansējums 540 miljonu eiro apmērā un tas ir par 40% vairāk nekā gadu iepriekš. 362 miljoni eiro izsniegti tieši mājokļa iegādei. Tikmēr uzņēmumu kredītportfeļa apmērs palielinājies par 1%, kopā uzņēmumiem 2021.gadā izsniegts finansējums 700 miljonu eiro apmērā un tas ir par 22% vairāk. Noguldījumu apmērs pērn arī turpinājis augt, depozītiem gada laikā pieaugot par 12%.

Tīrie komisiju ienākumi pērn ir palielinājušies par 11%, tos galvenokārt labvēlīgi ietekmēja pieaugums ienākumos no karšu un maksājumu pakalpojumu nodrošināšanas, kā arī aktīvu pārvaldīšanas. Tikmēr pārējie ienākumi ir samazinājušies par 8%. Kritums skaidrojams ar zemākiem ienākumiem no apdrošināšanas biznesa.

Bankas kopējie izdevumi aizvadītajā gadā ir pieauguši par 12%. Izmaksu pieaugumu lielākoties ietekmē augstākas darba spēka izmaksas, ieguldījumi bankas digitālo pakalpojumu attīstībā, kā arī izmaksas nepārtrauktai naudas atmazgāšanas risku mazināšanai un atbilstības funkciju stiprināšanai.

Uzkrājumi kredītu vērtības samazinājumam 2021. gadā bija 2 miljoni eiro, salīdzinot ar 5 miljoniem eiro 2020. gadā.

"Par spīti nenoteiktībai un daudzajiem izaicinājumiem mums ir izdevies palielināt finansēšanas apjomus gan privātpersonu, gan uzņēmumu jomā. Mēs ceram, ka šīs investīcijas palīdzēs veicināt biznesa izaugsmi, kā arī nodrošinās labākus apstākļus un jaunas iespējas daudzām mājsaimniecībām," norāda "Swedbank" valdes priekšsēdētāja vietas izpildītājs Lauris Mencis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!