Foto: LETA

"Swedbank" pagājušajā gadā Latvijas reģionos izsniegusi vidēji sešus hipotekāros aizdevumus dienā, ceturtdien konferencē "Mājokļu pieejamība ģimenēm ar bērniem" sacīja "Swedbank" hipotekārās jomas vadītājs Latvijā Normunds Dūcis.

Viņš stāstīja, ka joprojām lielākā daļa hipotekāro aizdevumu tiek izsniegti Rīgā un Pierīgā, tostarp 55% no aizdevumiem tiek izsniegti Rīgā, bet 23% - Rīgas apkārtnē, tomēr 21% no hipotekārajiem aizdevumiem izsniegts reģionos.

Dūcis informēja, ka reģionos salīdzinoši pieprasīti ir aizdevumi no 5000 līdz 20 000 eiro apmērā, kuros kreditētais īpašums netiek ņemts ķīlā.

Tāpat aktualizējusies privātmāju būvniecība - apmēram katrs trešais hipotekārā aizdevuma pieprasījums privātmāju būvniecībai ir no iedzīvotājiem, kuri nedzīvo Rīgā vai Pierīgā.

Kā galvenos iemeslus, kas traucē hipotekārā aizdevuma saņemšanai reģionos, Dūcis minēja ienākumu apmēru vai arī to necaurspīdīgumu, noskatītā īpašuma vērtības neatbilstību pirkuma cenai, kā arī pirkšanai izvēlēto īpašumu vājo tehnisko stāvokli.

"Banka vēlas, lai īpašums ir apdzīvojams un neietu bojā, tāpēc grib zināt, kā pircējs un aizdevuma ņēmējs to plāno savest kārtībā. Šādos gadījumos var runāt vai nu par lielāku aizdevumu, ietverot arī remonta izmaksas, vai arī par mazo mājokļa aizdevumu, ja īpašnieks to plāno savest kārtībā par saviem līdzekļiem, bet īpašums netiks ieķīlāts," sacīja Dūcis.

Savukārt nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" nekustamo īpašumu darījumu vadītāja Vidzemē Daiga Mihelsone pastāstīja, ka pēdējā laikā būtiski audzis ģimeņu ar bērniem pieprasījums pēc dzīvokļiem reģionos, taču piedāvājums ir ļoti mazs.

"Privātie investori reģionos jaunos projektus praktiski nebūvē, tāpēc bieži vien īres dzīvoklis, kas parādās piedāvājumā, tiek izīrēts vienas dienas laikā," sacīja Mihelsone.

Vienlaikus viņa piebilda, ka pieprasījums pēc privātmājām reģionos ir mazs, jo cilvēki labāk izvēlas privātmājas Pierīgā.

Mihelsone piebilda, ka no ģimeņu puses ir interese par lauku īpašumu īri ar izpirkuma tiesībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!