Foto: AFP/Scanpix/LETA
Lai gan pēdējās dienās ASV un Eiropas kompāniju akciju tirgus pieredzēja nelielu kāpumu, kas atmodināja zināmu optimismu, lielo tehnoloģiju kompāniju finanšu rādītāji, kas nule publicēti, šķietami atgriež bažas investoriem.

ASV biržu fjūčeru līgumi trešdienas rītā kritās pēc tam, kad "Alphabet", ka ir "Google" mātes kompānija, trešā ceturkšņa rezultāti iezīmēja visai negatīvu ainu tehnoloģiju sektoram. "Dow Jones Industrial Average" nākotnes līgumi samazinājās par 74 punktiem jeb 0,23%. "S&P 500" un "Nasdaq 100" samazinājās attiecīgi par 0,89% un 1,88%.

Google mātes uzņēmuma akcijas kritās par vairāk nekā 6%. "Alphabet" arī ziņoja par "YouTube" reklāmu ieņēmumu samazināšanos, kas mudināja investorus pārdomāt citu tehnoloģiju uzņēmumu perspektīvas, kas paļaujas uz reklāmas izdevumiem.

"Es domāju, ka mums ir jāraugās no visaptverošas perspektīvas un jāatzīst, ka šajā tirgū neviens īsti nav pasargāts, jo ir vērojams digitālo reklāmu tēriņu palēninājums," otrdien "CNBC" raidījumā "Closing Bell: Overtime" sacīja "Sand Hill Global Advisors" pārstāve Brenda Vingielo.

Arī citas lielās kompānijas jau izjutušas investoru bažas - "Meta Platforms", kas ir "Facebook" īpašnieki, akciju vērtība samazinājās par 4,1%, bet "Amazon" - par 2%.

Tikmēr "Microsoft" kritās par aptuveni 3% pēc tam, kad tehnoloģiju gigants savos jaunākajos ceturkšņa rezultātos ziņoja par vājākiem mākoņdatošanas ieņēmumiem, nekā gaidīts, neskatoties uz to, ka peļņa un ieņēmumu aplēses pārsniedza.

Jāatgādina, ka tehnoloģiju sektors bija viens no pirmajiem, ko šogad skāra tirgus nedienas. Vēl pirms enerģētikas krīzes un Krievijas uzsāktā kara, tehnoloģiju milži kā "Netflix", "Meta" un citi pieredzēja savas vērtības kritumu. Tas ir turpinājies visu šo gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!