Foto: DELFI

Pasliktinoties situācijai eirozonā, tirgus dalībnieki kā reālu sākuši vērtēt eiro refinansēšanas likmes EURIBOR samazinājuma iespēju, teikts jaunākajā Latvijas Bankas makroekonomisko norišu pārskatā.

Iepriekš Eiropas Centrālā banka (ECB) nemainīja eiro refinansēšanas likmi (0,75%), eirozonas inflācijas rādītājam saglabājoties tuvu ECB inflācijas mērķa līmenim un operatīvajiem tautsaimniecības datiem liecinot par eirozonas kodolu veidojošo valstu tautsaimniecības attīstības atjaunošanos.

No 2012.gada decembra līdz 2013.gada februārim tirgus dalībnieki arvien retāk uzskatīja, ka ECB nākotnē varētu pazemināt eiro refinansēšanas likmi. Turklāt tirgus dalībniekiem par pārsteigumu eirozonas kredītiestādes izmantoja iespēju ātrāk atmaksāt daļu no finanšu līdzekļiem, kas tām tika aizdoti 2011.decembrī un 2012.gada martā veiktajās ilgāka termiņa refinansēšanas operācijās ar termiņu trīs gadi. Šā gada martā eirozonas bankas ECB būs atmaksājušas kopsummā 235,8 miljardus eiro (165,06 miljardus latu) jeb 23,1% no šajās operācijās piešķirtajiem finanšu līdzekļiem.

Ņemot vērā tirgus dalībnieku eiro procentu likmes un likviditātes mazināšanās tirgū gaidas saistībā ar paātrinātu aizdevumu atmaksu ECB) EURIBOR 2012.gada decembrī sāka augt.

Tomēr šā gada februāra vidū, situācijai eirozonas finanšu tirgū izrādoties sliktākai, nekā gaidīts, tirgus dalībnieki atkal kā reālu sāka vērtēt eiro refinansēšanas likmes samazinājuma iespēju. Tā ietekmē atsāka sarukt EURIBOR, un arī bezriska naudas tirgus procentu likmēm pārskata periodā bija līdzīga dinamika. Tādējādi starpība starp nenodrošinātajām un bezriska eiro naudas tirgus procentu likmēm no 2012.gada decembra vidus līdz 2013.gada februārim saglabājās stabila, neliecinot par spriedzi eirozonas starpbanku tirgū.

Savukārt eiro kurss attiecībā pret ASV dolāru pieauga no 2012.gada decembra vidus līdz 2013.gada februāra vidum, kad tirgus dalībnieki ar lielāku optimismu sāka raudzīties uz eirozonas tautsaimniecības attīstības izredzēm un labprātāk iegādājās Eiropas aktīvus, palielinot pieprasījumu pēc eiro.

Kopš 2013.gada februāra vidus eiro kurss samazinājās, atspoguļojot tirgus dalībnieku bažas par attīstības tendencēm eirozonā, un to aktīvu portfeļos tika samazināts Eiropas aktīvu īpatsvars. Eiro denominētajiem aktīviem kļūstot mazāk pieprasītiem, saruka arī pieprasījums pēc eiro, bet palielinājās pieprasījums pēc citām valūtām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!