Foto: LETA

Topošais "Citadeles" īpašnieks, ASV investīciju kompānijas "Ripplewood" dibinātājs Tims Kolinss intervijā raidījumam "Panorāma" solīja, ka pēc diviem gadiem banka netiks pārdota, un sacīja, ka tas būtu kas ārkārtējs, ja aiz vienīgā "Citadeles" akciju iegādei piesaistītā investīciju fonda muguras slēptos nu jau bijušie "Parex" bankas akcionāri.

Kolinss nosauca divas lietas, kāpēc viņš izvēlējās investēt "Cutadeles" bankā. Pirmkārt, "šajā konkrētajā biznesa vidē šī ir viena no tām interesantajām vietām, kurā investēt", savukārt otrā lieta ir iespēja "saņemt ļoti labu atdevi no ieguldītajām investīcijām un radīt vērtības "Citadeles" klientiem, kā arī radīt īpašu vērtību Latvijas un reģiona ekonomikai".

Viņš norādīja, ka Latvijā, atšķirībā no Japānas "Shinsei" bankas, kurā uzņēmējs investējis pirms dažiem gadiem, ir "ļoti veselīga ekonomika, kas atkopusies no ļoti smagiem laikiem". Kolinss pauda uzskatu, ka "Citadelei" ir iespēja radīt "daudz dažādu vērtību pašreizējiem un nākotnes klientiem", pieļaujot, ka investori varētu būt liels līdzekļu ieguldītājs Latvijas ekonomikai un reģionam.

Jautāts, vai starp investoriem nav bijušo "Parex" bankas īpašnieku, Kolinss norādīja, ka "Baupoust" ir liels institucionālais investors, kuru uzrauga ASV valdība, līdz ar to tā ir "ļoti prestiža un ļoti talantīgu ļaužu veidota organizācija". Viņš atzina, ka nezina katru fonda investoru, jo to esot simtiem, atzīmējot, ka "tas būtu īpaši atzīmes vērts starpgadījums, ja viņi ["Parex" akcionāri] tur būtu".

Kolinss atzina, ka Latvijas ekonomika ir tiktāl atkopusies, lai tajā ieguldītu līdzekļus ilgākam laikposmam. Investors noradīja bažas par bankas pārdošanu jau pēc diviem gadiem, norādot, ka viņš šajā darījumā ieguldījis nozīmīgu daļu savu līdzekļu. Kolinss atklāja, ka gatavs investēt tik ilgi, cik uzskatīs, ka rada vērtības klientiem un bankas īpašniekiem.

Tāpat Kolinss atklāja bankas attīstības virzienus. Viens no tiem būšot mazo un vidējo uzņēmumu apkalpošana, bet otrs – tehnoloģiju uzlabošana, lai celtu klientu apkalpošanas līmeni.

Jau vēstīts, ka piektdien, 7.novembrī, publiskoti to 12 privāto investoru vārdi, kas kopā ar ASV investīciju fondu "Ripplewood" izvēlēti kā valstij piederošo bankas "Citadele" akciju pircēji. Starp tiem ir Ēģiptes miljardieris, bijušais Pasaules bankas prezidents, ASV Federālo rezervju boss un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!