Foto: LETA

Likvidējamās "Trasta komercbankas" administrators Ilmārs Krūms aptuveni septiņus miljonus eiro iztērējis dažādiem līgumiem ar pakalpojumu sniedzējiem, un liela daļa naudas tikusi maksātnespējas administratoram Mārim Sprūdam, svētdien vēsta raidījums "Nekā personīga".

Krūms darbu pie "Trasta komercbankas" likvidēšanas sāka šā gada martā, deklarējot, ka bankai nav problēmu, tādēļ naudu kreditori atgūšot. Tomēr tagad sākušās grūtības. Tās vairojušas tiesībsargājošās iestādes, uzliekot arestu nelikumīgi iegūtajiem līdzekļiem.

"Šobrīd arestētais kopīgais naudas apjoms ir vairāk nekā 13 miljoni eiro. Bet no tā rodas viens ļoti svarīgs jautājums gan likvidatoram, gan kreditoriem – nevienā likumā nav noteikts, kādā veidā noziedzīgi iegūtie līdzekļi ir jāizmaksā," skaidroja Krūms.

Ja naudas visiem kreditoriem nepietiks, Krūms nākamgad plāno tiesai prasīt "Trasta komercbankas" maksātnespēju. "Tā kā aktīvi nerealizējas, tad ir pilnīgi skaidrs, ka šādu apjomu diez vai izdosies sasniegt, un ļoti iespējams, ka nākamā gada pirmajos mēnešos būs jāiet uz maksātnespēju un uz bankrota procedūru," viņš atzina.

"Nekā personīga" rīcībā esošā informācija liecina, ka bankas likvidēšanai Krūms ir piesaistījis ārpakalpojumus par 6,9 miljoniem eiro. Pakalpojumu sniedzēju sarakstā arī kolēģis Sprūds – debitoru parādu pārvaldības un piedziņas pakalpojuma sniegšanai.

Krūms skaidroja, ka Sprūdam ir unikāla pieredze kā vienīgajam no administratoriem, kuram ir 900 debitoru piedziņas. Viņš atzina, ka iepriekš ir konsultējies ar Sprūdu, taču tagad tas neesot aktuāli.

Komentējot iebildi, ka Sprūds jau esot bijis Kiprā un runājis ar bankas darbiniekiem, Krūms minēja, ka nav par to "lietas kursā".

Raidījums norāda, ka Krūms ir noslēdzis līgumu ar savu biroju "Baltic Law Offices". Pie līguma ar bankas likvidatoru tikuši arī Krūma kaimiņi – "Rozmisas juridiskais birojs", kas reģistrēts turpat, kur "Baltic Law Offices" – Strēlnieku ielā 9.

Līgums ticis arī Krūma biznesa partnerei, maksātnespējas administratorei Ivetai Gedus, kas pirms vairākiem gadiem bijusi pārvaldniece AS "Ca Re". Tagad šī uzņēmuma padomes priekšsēdētājs ir Krūms. Firma pieder Šveices Cūgas kantonā reģistrētajai firmai "Serval Shipping AG".

Juridiskos pakalpojumus bankas likvidatoram sniedz arī maksātnespējas administratore Aivita Melcere. Viņs ir valdes locekle uzņēmumā, kura mātesfirma reģistrēta Antonijas ielā 7, kur atrodas Sprūda uzņēmumi. Raidījuma rīcībā nonākušas ziņas, ka valsts drošības iestādes cenšas noskaidrot, vai "Sprūds nav tas, kas patiesībā kārto "Trasta komercbankas" likvidāciju".

Par Sprūda saistību ar "Trasta komercbankas" likvidēšanu ieinteresējušies arī Saeimas Nacionālās drošības komisijas deputāti, kas uz savu sēdi uzaicinājuši banku uzraugu.

Atbildot uz jautājumu, vai finansējums no administratoru puses ir ticis Sprūdam un ar viņu saistītajām personām, komisijas vadītāja Solvita Āboltiņa (V) norāda: "Jādomā, vai tā ir ierobežotas pieejamības informācija. Katrā ziņā šī situācija neizskatās ļoti optimistiska, kas attiecas tieši uz šīs bankas likvidācijas procesu".

Viņai nav informācijas, vai Sprūds ir saņēmis naudu par bankas likvidāciju. "Katrā ziņā tie administratori un tie uzņēmumi, kas šobrīd veic šo procesu, ir ļoti ciešā saistībā ar jūsu minēto personu," teica Āboltiņa.

Krūms informāciju par ārpakalpojumu sniedzējiem sniedzis Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK). Pēc FKTK vadītāja Pētera Putniņa teiktā, par Krūma darbu būtisku sūdzību nav bijis.

"Komisijai ir tiesības sekot līdzi tādiem atklātiem vai kliedzošiem gadījumiem, kur ir kādi likumpārkāpumi vai kādas citas sodāmas darbības. Un to mēs arī darām. Bet, nu, protams, tur ir jautājums, ka visām aizdomām tomēr ir jābūt pamatotām un pierādāmām," skaidro Putniņš.

Raidījums piebilst, ka Krūms darbā pieņēmis arī bijušo Maksātnespējas administrācijas vadītāju Ervīnu Ābeli. Ābele nodarbojas ar bankas filiāļu likvidāciju, klāstīja Krūms.

Krūms neprognozēja, cik ilgi vēl varētu notikt bankas likvidācija, bet bija pārliecināts, ka paredzamais maksātnespējas process to paildzinās. Tie varētu būt vairāki gadi.

Tiesības administrēt "Trasta komercbanku" Krūms ieguva kombinētā izlozes konkursa rezultātā.

"Nekā personīga" atgādina, ka Maksātnespējas administratoru asociācijas valdes loceklis advokāts Krūms ir pieredzējis un "Trasta komercbanka" nav pirmā banka, kuru viņš likvidē – pirms 17 gadiem tiesa viņu bija iecēlusi par mazzināmās "Kapitālbankas" likvidatoru. Šajā procesā Krūms pieņēma palīgu, advokātu Gaidi Bērziņu, ar ko vēlāk kopā nodibināja advokātu biroju "Baltic Law Offices". Abiem ir bijusi tuva partija "TB/LNNK" – Bērziņš kļuva par šīs partijas politiķi, bet Krūms – par tās virzītu pilnvarnieku uzņēmumā "Ventspils nafta".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!