Foto: LETA

Likvidējamās AS "Trasta komercbanka" kreditori līdz šim pieteikuši prasības 228 miljonu eiro apmērā, piektdien laikrakstā "Dienas Bizness" publicētā intervijā atklāj bankas likvidators Ilmārs Krūms.

To, cik lielas kopumā būs kreditoru prasības, varēs pateikt šā gada 17. jūnijā, kad beigsies kreditoru pieteikšanās termiņš.

Pēc Krūma teiktā, līdz šim bankas noguldītājiem kopumā ir izmaksāti nedaudz vairāk kā 38 miljoni eiro, tostarp šajā summā ir iekļauti visi maksājumi līdz 100 tūkstošiem eiro.

Savukārt par pārējo noguldījumu - vairāk par 100 tūkstošiem eiro – izmaksāšanu varēs runāt pēc bankas debitoru parādu atgūšanas rezultātiem. ""Trasta komercbankas" gadījumā nodokļu parādu nav. Bankā Latvijā pašlaik joprojām strādā 103 darbinieki, astoņi – Kipras filiālē, pieci – Tadžikistānas un trīs – Ukrainas pārstāvniecībās. Darbinieku tālāka samazināšana notiks jau tuvākajā laikā pēc kreditoru pieteikumu termiņa beigām. Bankas likvidācijas pasludināšanas brīdī tajā kopumā bija nodarbināti 200 cilvēki," min Krūms.

Administrators stāsta, ka jau ir pilnībā pabeigta bankas kustamās, nekustamās mantas inventarizācija. Nobeigumam tuvojas arī bankas dokumentu inventarizācija.

Tāpat pabeigta novērtējuma procedūra vairākiem nekustamajiem īpašumiem un ir izsludinātas izsoles sešiem īpašumiem – 23. maijā un 31. maijā.

Krūms arī atgādina, ka bankas kredītportfelis nav ļoti liels – 111 miljoni eiro. "Tomēr tas ir problemātisks, jo debitori ar nodrošinājumu atrodas ne tikai Latvijā, bet arī Krievijā, Baltkrievijā, Ukrainā un Bulgārijā. Tieši izsniegto kredītu nodrošinājuma atrašanās aiz Latvijas robežām apgrūtinās to piedziņu, jo jāņem vērā vairāku valstu specifiskie nosacījumi," viņš norāda.

Tāpat jāņem vērā tas, ka Krievijas, Ukrainas un Baltkrievijas nacionālo valūtu vērtība pēdējā pusotra gada laikā ir būtiski kritusies – tāpēc banka jau ir veikusi uzkrājumus nedrošiem parādiem aptuveni 32,8 miljonu eiro apmērā.

"Sākotnējais uzstādījums ir pabeigt "Trasta komercbankas" likvidāciju no 1,5 līdz diviem gadiem. Nevienam, jo īpaši kreditoriem, nav izdevīgs ilgstošs likvidācijas process," apliecina Krūms, piebilstot, ka bankas bijušie vadītāji un akcionāri ar likvidatoru sadarbojas.

To, vai visi kreditori atgūs savu naudu, parādīšot laiks, nekustamo īpašumu, kustamās mantas un kredītportfeļa izsoļu rezultāti.

Jau vēstīts, ka Eiropas Centrālā banka (ECB) marta sākumā paziņoja par lēmumu anulēt AS "Trasta komercbanka" licenci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!