Foto: Pixabay

Sākot no šodienas OCTA polisi varēs iegādāties uz īsāku termiņu – 30 dienām, paredz grozījumi OCTA likumā.

Uz šādu periodu līgumu varēs slēgt arī par transportlīdzekli, kuram ir piešķirts vēsturiskā spēkrata statuss.

Savukārt ģimenes, kurās ir bērni ar invaliditāti, polisi varēs iegādāties par 40% lētāk.

Pērn apdrošinātāji pieņēmuši lēmumus par OCTA atlīdzību izmaksu gandrīz 56 miljonus eiro apmērā, liecina Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (LTAB) apkopotie dati.

Neskatoties uz apdrošinātājiem pieteikto zaudējumu pieteikumu skaita samazinājumu 2020.gadā (par 10% salīdzinājumā ar 2019.gadu), pērn apdrošināšanas sabiedrības un kopā pieņēmuši lēmumus par OCTA atlīdzību izmaksu 55,84 miljonu eiro apmērā. Pērn sasniegts arī vēsturiski lielākais vidējās OCTA atlīdzības apmērs – 1305 eiro.

2020.gadā kopējais apdrošinātājiem pieteikto negadījumu skaits bija 40627, kas ir aptuveni par 10% mazāk nekā 2019.gadā.

"Negadījumu skaita samazinājums saistāms ar Covid-19 pandēmijas laikā noteiktajiem ierobežojumiem un ekonomiskās aktivitātes krišanos, kas būtiski samazināja satiksmes intensitāti. LTAB statistika rāda, ka ievērojami samazinājies apdrošinātājiem pieteikto negadījumu skaits gada pirmajos 6 mēnešos, savukārt gada otrajā pusē pieteikumu skaits ievērojami palielinājies," skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins, piebilstot, ka pērn Latvijā reģistrēto transportlīdzekļu skaits pieaudzis līdz 1,13 miljoniem.

2020.gadā pieaugusi arī vidējā apdrošināšanas atlīdzība par notikušu ceļu satiksmes negadījumu. "Ja 2019.gadā vidējā atlīdzība bija 1211 eiro, tad pērn tā jau sasniegusi 1305 eiro," stāsta Abāšins.

Visvairāk apdrošinātāji atlīdzinājuši nodarītos zaudējumus transportlīdzeklim (75,9%), cietušajām personām (11,9%) un valsts, pašvaldību iestādēm par CSNg cietušo ārstēšanu, uzturēšanu ārstniecības iestādēs, kā arī izmaksātajiem pabalstiem (5,9%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!