Foto: stock.xchng
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pieņemtais lēmums anulēt licenci AS "VEF banka" neatstās nekādu ietekmi uz Latvijas banku sektora darbību vai reputāciju, biznesa portālam "Nozare.lv" uzsvēra Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) prezidents Teodors Tverijons.

"Dzīve ir dzīve, vienai bankai aptur licenci, bet cita banka tikpat labi var sākt savu darbību," sacīja Tverijons, piebilstot, ka "VEF banka" jau ilgāku laiku risināja jautājumus, kas saistīti ar tās īpašnieku vairākkārtēju nomaiņu, tāpēc acīmredzot FKTK nav guvusi apstiprinājumu, ka banka varētu sekmīgi strādāt kā kredītiestāde, ja viņa pieder tiem īpašniekiem, kuri uz šo banku pretendē.

"Licences anulēšana nav saistīta ar bankas neveiksmīgo vai veiksmīgo darbību, bet gan ar FKTK lēmumu atļaut vai neatļaut tiem vai citiem potenciālajiem jaunajiem bankas īpašniekiem kļūt par tās akcionāriem. Ja FKTK atsauc licenci, tad tas nav saistīts ar bankas sliktu darbību, bet īpašuma jautājumu kārtošanu," norādīja LKA prezidents.

Tverijons pieļāva, ka līdz šādam scenārijam "VEF banku" noveda ASV Finanšu noziegumu novēršanas tīkla ("FinCEN") 2005.gadā pieņemtais lēmums ierobežot bankas darbību ASV. "Var teikt, ka tas bija neveiksmīgs "VEF bankas" mēģinājums atjaunot darbību pēc aizlieguma darboties ASV," secināja LKA prezidents.

Kā ziņots, FKTK padome šodien lēmusi anulēt "VEF bankai" izsniegto kredītiestādes licenci.

Bankas 2009.gada finanšu pārskatā ir norādīts, ka "VEF bankas" lielākais akcionārs ir kāda Honkongas kompānija "Uniwell Worldwide Limited", kas gatavojās atsavināt tai piederošās "VEF bankas" akcijas Latvijas uzņēmēju grupai, kura vēlas iegūt stratēģisku līdzdalību bankā.

Pārskatā minēts, ka "Uniwell Worldwide Limited" bankas akcijas iegādājies 2009.gadā.

Tāpat tiek norādīts, ka potenciālie akcionāri ir izstrādājuši "VEF bankas" attīstības stratēģiju un šā gada martā ir iesnieguši FKTK nepieciešamos dokumentus būtiskas līdzdalības iegūšanai.

Pārskatā teikts, ka potenciālie akcionāri ir veikuši situācijas izpēti "FinCEN" jautājumā un saņēmuši kompetentu ekspertu atzinumu par "FinCEN" sankciju atcelšanas iespējamību un veicamo procedūru.

Pērn "VEF bankas" grupa strādājusi ar 751 243 latu zaudējumiem, kas ir pieauguši par aptuveni 4%. 2008.gadu "VEF bankas" grupa noslēdza ar zaudējumiem 723 027 latu apmērā.

Bankas kredītportfeļa apjoms samazinājies no 2,2 miljoniem latu pārskata gada sākumā līdz 1,6 miljoniem latu gada beigās. Klientu noguldījumu apjoms pārskata gadā samazinājās no 2,8 miljoniem latu līdz 1,2 miljoniem latu.

"VEF banku" tās bijušie īpašnieki pārdeva 2007.gadā, un kopš tā laika tās akcionāru sastāvs ir vairākkārt mainījies. FKTK atļauju būtiskas līdzdalības iegūšanai bankas kapitālā iepriekš nesaņēma arī Ukrainas izcelsmes SIA "Notum".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!