Foto: Reuters/Scanpix
Latvijas banku akcionāru vidū ir vairāki Ukrainā pazīstami un turīgāko cilvēku sarakstos minēti cilvēki, tostarp politikā strādājošas un politiķiem pietuvinātas personas.

"Lursoft" apkopotā informācija par Ukrainas privātpersonu un uzņēmumu investīcijām Latvijā liecina, ka tādi ieguldījumi ir nepilnu 900 uzņēmumu pamatkapitālā. Ar lielāko peļņu un investīciju apjomu šajā sarakstā izceļas tieši finanšu pakalpojumu sniedzēji.

Interesējas par "air Baltic"

Pēc pamatkapitāla lielākais Ukrainas privātpersonām vai uzņēmumiem piederošais Latvijas uzņēmums ir AS "PrivatBank". Uzņēmuma pamatkapitāls ir 56,5 miljoni latu (80,3 miljoni eiro). 2012.gadā bankas apgrozījums bija 11,55 miljoni latu (16,4 miljoni eiro), bet peļņa – 1,4 miljoni latu (nepilni 2 miljoni eiro), liecina "Lursoft" dati.

Latvijas kredītiestādes lielākais akcionārs ir Ukrainas vadošā banka "PrivatBank", kam tajā pieder 75%. Savukārt Ukrainas mātesuzņēmuma īpašniekiem Igoram Kolomoiskim un Genādijam Bogoļubovam katram Latvijas bankā pieder 9% tās akciju.

Dņepropetrovskā dzīvojošais Kolomoiskis tiek uzskatīts par otru vai trešo bagātāko cilvēku Ukrainā atkarībā no tā, vai turīgāko cilvēku "rindotāji" viņa īpašumus novērtē augstāk vai zemāk par citu šīs Ukrainas pilsētas miljardieri – Viktoru Pinčuku. Abus par oligarhiem dēvētos Kolomoiski un Pinčuku raksturo ne tikai cīņa par augstāku vietu uz bagātības pjedestāla, bet arī ar biznesu saistīti ķīviņi. Pinčuks bijis Ukrainas parlamenta deputāts un ir bijušā valsts prezidenta Leonīda Kučmas znots.

Pēdējos gados viņš atbalstījis nu jau atstādināto un desmitiem cilvēku bojāejā vainoto valsts vadītāju Viktoru Janukoviču. Turpretim Kolomoiskis tiek raksturots kā Janukoviča opozicionārs. Caur "PrivatBank" viņam pieder daļas vairākos Eiropas uzņēmumos. Savulaik žurnāls "Ir" vēstīja, ka abi "PrivatBank" akcionāri – Kolomoiskis un Bogoļubovs – tikās ar tā brīža premjerministru Valdi Dombrovski (V) un interesējās par iespēju iegādāties lidsabiedrības "airBaltic" daļas.

Ukrainas "PrivatBank" tolaik maksātnespējīgo banku "Paritāte" iegādājās 2001.gadā. Nozīmīga bankas akciju daļa (18 – 23%) nonāca arī Kiprā reģistrētās "Unimain Holdings" īpašumā. Finanšu un kapitāla tirgus komisija šim akcionāram noteica balsstiesību aizliegumu un pēc auditoru brīdinājuma par risku, ka tirgus uzraugs var bankai atņemt licenci, Kipras uzņēmumam piederošā bankas daļa nonāca privātpersonu – Kolomoiska un Bogoļubova īpašumā.

"Privatbank" minēta arī starp Magņitska lietā, iespējams, iesaistītajām bankām, caur kurām Krievijas amatpersonas atmazgājušas naudu.

Odesas tīkls

Savukārt lielāko peļņu guvušais Ukrainas uzņēmums Latvijā ir AS "Reģionālā investīciju banka". 2012.gadā tā strādājusi ar 18,2 miljonu latu (25,9 miljonu eiro) apgrozījumu un nopelnījusi 1,55 miljonus latu (2,2 miljonus eiro). Tās lielākais īpašnieks ir Ukrainas pilsētā Odesā bāzētā "Akcionernij bank "Pivdenniy"" ("Акціонерний банк "Південний"").

Ukrainas mātes bankas lielākais īpašnieks ir Jurijs Rodins. Viņam pieder arī daļas Ukrainas apdrošināšanas kompānijā "Tekom". Otru lielāko bankas akcionāru Marku Bekeru žurnāls "Forbes" raksturo kā vienu no ietekmīgākajiem uzņēmējiem Odesā. Viņa dēls Arje Dmitrijs Bekers 2003.gadā iegādājās "Reģionālo investīciju banku", bet vēlāk kontrolpakete nonāca "Pivdenniy" īpašumā.

Minētajam uzņēmumam "Tekom" un "Pivdenniy" pieder arī pērn Latvijā dibinātā SIA "SKY Investment Holding", kuras darbības veids nav norādīts, bet kuras pamatkapitāls ir 3,4 miljoni latu (4,8 miljoni eiro).

"Reģionālā investīciju banka" medijos tika atspoguļota nelāgā gaismā, kad Vašingtonā bāzētā militāro un drošības analītiķu nevalstiskā organizācija "C4ADS" savā izmeklēšanas ziņojumā to minēja kā vienu no tām Latvijas finanšu iestādēm, kam ir būtiska loma Krievijas un Ukrainas ieroču tirdzniecības darījumu finanšu apkalpošanā un līdzdalībā naudas atmazgāšanā. Ziņojumā, kura nosaukums ir "Odesas tīkls" vērsta uzmanība uz pārsvarā Odesā bāzētām personām un transporta uzņēmumiem, kas nodarbojas ar Krievijas un Ukrainas valsts uzņēmumu ražoto ieroču pārvadājumiem.

Tomēr ziņojumā arī sacīts, ka ne visi darījumi ir pretlikumīgi, gluži otrādi – lielākā daļa ir pilnīgi legāli. Arī "Reģionālā investīciju banka" paziņoja, ka tā vienmēr ievēro procedūru noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanai, norādot, ka ieroču tirdzniecība licenzētām kompānijām nav aizliegta – šādos gadījumos tikai nepieciešama plašāka informācijas pieprasīšana klientiem. Arī Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija pārkāpumus bankas darbībā nekonstatēja.

Gāzes magnāts

Vēl kāds Ukrainā zināms politiķis un uzņēmējs, kas investējis Latvijā, ir Ukrainas parlamenta deputāts un uzņēmējs Ivans Fursins. Viņam te pieder SIA "Dzintara mežs", kas ir vienīgā SIA "C&R Invest" īpašniece. Šim uzņēmumam savukārt pieder 14,6% AS "Trasta Komercbanka" akciju. Viņam pieder daļas dabasgāzes uzņēmumā "RosUkrEnergo" un citos uzņēmumos. Fursina draugs un biznesa partneris Dmitrijs Firtašs tiek uzskatīts par atslēgas cilvēku Ukrainas dabasgāzes nozarē, vienu no valsts ietekmīgākajiem oligarhiem un Viktoram Janukovičam pietuvinātu cilvēku. Medijos viņš minēts kā galvenais bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko apcietināšanas "diriģents". Firtaša un Fursina uzņēmums "RosUkrEnergo" guva pamatīgu peļņu Ukrainai neizdevīgajos gāzes līgumos, kas kalpoja par pamatojumu Timošenko notiesāšanai.

Arī "Trasta Komercbanka" minēta saistībā ar Magņitska lietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!