Foto: DELFI
Līdz trešdienas rītam no 144 tūkstošiem Latvijas uzņēmumu tikai 104 ir pārreģistrējuši savu pamatkapitālu, to mainot no latiem uz eiro, portālu "Delfi" informēja Uzņēmumu reģistrā.

Jau no pērnā gada vasaras, dibinot jaunu firmu, uzņēmēji varēja tās pamatkapitālu reģistrēt eiro valūtā. Šādu iespēju izmantoja 2,5 tūkstoši jaundibinātu sabiedrību ar ierobežotu atbildību un 14 akciju sabiedrības.

"Visticamāk, ka uzņēmējiem šobrīd ir prioritārākas lietas - grāmatvedība, informācijas sistēmas -, kas jāsakārto saistībā ar eiro ieviešanu, tāpēc viņi nesteidz pārreģistrēt pamatkapitālu eiro," skaidro valsts galvenā notāre Guna Paidere.

Viņa atgādina, ka pārreģistrācijas periods ir gana ilgs, proti, līdz 2016. gada 30.jūnijam. Tādēļ nav nepieciešams steigties un veikt pārreģistrāciju jau pirmajās dienās. Tomēr Paidere aicina neatlikt šo darbu arī uz pēdējo brīdi, lai neveidotos rindas.

Uzņēmumu pamatkapitāla pārvēršanu eiro Uzņēmumu reģistrs nevar veikt automātiski, jo noapaļojot iespējams mainīt īpašniekiem piederošo kapitāldaļu proporciju. Par pārreģistrāciju nav jāmaksā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!