Foto: Andrius Aleksandravičius
Lai arī Baltijas valstu akciju tirgus, salīdzinot ar lieliem Rietumu tirgiem, ir mazs un izvēle nav salīdzinoši plaša, katru gadu palielinās biržā kotēto uzņēmumu skaits. Tas nozīmē, ka investoriem jau jāsāk rūpīgi sekot līdzi, kuros uzņēmumos vērts ieguldīt naudu. Lietuvas finanšu eksperti dalās padomos, kuru Viļņas biržā kotēto uzņēmumu akcijas šogad būtu vērts iegādāties.

Runājot par Lietuvas uzņēmumu akcijām, "Nasdaq Vilnius" biržas vadītājs Sauļus Malinausks norāda, ka oficiālajā sarakstā ir 13 uzņēmumi. Lai zinātu, kuros šogad būtu vērts ieguldīt, "Delfi.lt" aptaujāja Lietuvas finanšu ekspertus. 

Arvīds Jacikevičs, INVL portfeļu pārvaldītājs

"Šī brīža globālā ekonomiskā situācija ir tektonisks lūzuma punkts – desmit gadus ilgušais zemo procentu likmju laiks ir beidzies. Mēs šobrīd pieredzam augstu inflāciju, centrālās bankas plāno celt procentu likmes, un recesijas iespēja ir augsta," eksperts ieskicē situāciju, kas jāņem vērā investoriem 2023. gadā, piebilstot, ka nedrīkst aizmirst Baltijai blakus notiekošo karu. 

Tādēļ, viņaprāt, šogad jāskatās uz "kvalitatīvajām" akcijām, proti, uzņēmumiem, kam ir zemi parādi un spēcīga, pozitīva bilance. 

Eksperts iesaka pievērst uzmanību šīm akcijām: 

Enerģētikas uzņēmumu grupa "Ignitis group". Jacikevičs norāda, ka uzņēmumam ir stabils ienākumu avots, regulēts biznesa sektors, strauji pieaugoša zaļās enerģijas komponente, laba pozīcija elektroenerģijas tirgū. Tāpat pozitīvi vērtējama stabila dividenžu izmaksa reizi pusgadā. Viņš gan piebilst, ka ir arī zināmi riski – regulatori vai politiķi var pieņemt lēmumus, kas uzņēmumam nav izdevīgi, augstās procentu likmes ietekmēs arī uzņēmuma peļņu, jauno projektu attīstība var iekavēties būvniecības izmaksu sadārdzinājuma dēļ. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!