Foto: Pixabay

Lai arī Ukrainā pēc Krievijas agresīvā iebrukuma ir sākusies karadarbība un vairums Latvijas valstspiederīgo to jau pametuši, tomēr iespējamas dažādas situācijas, kad Latvijas iedzīvotāji ieceļo Ukrainā, tai skaitā arī ar saviem transportlīdzekļiem. Kaut arī karadarbība parasti visā pasaulē ir apdrošināšanas izņēmums, tomēr ir atsevišķi pakalpojumi un riski, kuru apdrošināšana varētu arī pašlaik būt pieejama Ukrainā un kas var sniegt atbalstu Latvijas iedzīvotājiem sarežģītās situācijās.

Latvijas Apdrošinātāju asociācija (LAA) ir apkopojusi jautājumus, kas apdrošināšanas sabiedrību klientiem ir radušies vai var rasties par risku segumu un atlīdzībām kara situācijā Ukrainā, un sniedz uz tiem atbildes. Taču LAA aicina ņemt vērā, ka karadarbība parasti ir apdrošināšanas izņēmums, tādēļ ir ļoti uzmanīgi jālasa līguma noteikumi un jāizvēlas nepieciešamais risku segums, kā arī jāsazinās ar savu apdrošinātāju, ja rodas papildu jautājumi. Kā arī jāatminas, ka Ukrainas puses partneru iespējas sniegt palīdzību šobrīd ir ļoti ierobežotas.

LAA arī aicina ļoti rūpīgi izvērtēt savus drošības pasākumus, ja ir nepieciešamība doties uz Ukrainu (piemēram, palīdzības nogādāšanai vai sniegšanai).

Ja došos uz Ukrainu ar personīgo transportu un man ir KASKO polise, vai man tiks kompensēti zaudējumi par transportlīdzekļa bojājumiem, ja tādi radīsies karadarbības rezultātā?

Pirmkārt, jānoskaidro, kāda ir polises darbības teritorija – Latvija vai arī ārvalstis, un kuras tieši.

Apdrošinātāji parasti neatlīdzina zaudējumus, kas radušies kara, iebrukuma, karadarbības vai karam pielīdzināmas operācijas dēļ. Tātad, ja transportlīdzekļa bojājumus tieši izraisījusi karadarbība, atlīdzība netiks izmaksāta. Taču, ja transportlīdzeklim radīsies bojājumi citu iemeslu dēļ, piemēram, tas sadursies ar meža dzīvnieku, tad atlīdzība tiks izmaksāta.

Vai obligātā civiltiesiskā transportlīdzekļa īpašnieka atbildības apdrošināšana būs spēkā Ukrainā, ja notiks ceļu satiksmes negadījums (CSNg)?

Dodoties uz Ukrainu, standarta OCTA polise nederēs, ir nepieciešams iegādāties Zaļo karti jeb starptautisko OCTA apdrošināšanu.

Nonākot Ukrainas teritorijā, ir spēkā Ukrainas tiesību akti par OCTA apdrošināšanu, kas nosaka risku segumu. Ukrainā ir noteikti izņēmumi šādiem gadījumiem: "Apdrošinātājs neatlīdzina zaudējumus, kas radušies CSNg, kas radies nemieru un pilsoņu nemiera, militāru konfliktu, terora aktu, "dieva akta" ("act of god"), munīcijas eksplozijas vai transportlīdzekļa ugunsgrēka rezultātā, kas nav saistīts ar negadījumu."

Piemēram, ja Latvijā reģistrēts transportlīdzeklis aiz neuzmanības izraisītu CSNg Ukrainā, tad zaudējumus, kas nodarīti trešajai personai, vajadzētu segt apdrošinātājam, kas izdevis Zaļo karti. Situācija būtu citāda un apdrošinātāja atbildība neiestātos, ja transportlīdzekli rekvizētu, piemēram, militārie spēki un šie spēki izraisītu ceļu satiksmes negadījumu.

Ja Latvijā reģistrētam transportlīdzeklim Ukrainā zaudējumus CSNg rezultātā nodara ukraiņu transportlīdzeklis, kas nepiedalās karadarbībā, apdrošināšanai vajadzētu strādāt, bet ir jāatceras, ka notiek karš un arī apdrošināšanas kompāniju darbs var būt paralizēts vai vismaz stipri apgrūtināts. Līdz ar to zaudējumu kompensācija var ļoti ieilgt vai pat nenotikt. Bet, ja zaudējumus Latvijas transportlīdzeklim nodarīs militārā tehnika, piemēram, tanks vai transportlīdzeklis, kas iesaistīts militārās operācijās, tad, visticamāk, nebūs neviena, kas kompensēs šos zaudējumus. Šādā situācijā arī brīvprātīgā KASKO apdrošināšanas nelīdzēs, jo karadarbības parasti ir izņēmums.

Vai mana ceļojuma apdrošināšana darbosies Ukrainā?

Apdrošinātāji visbiežāk neatlīdzina zaudējumus, kas radušies kara, iebrukuma, karadarbības vai karam pielīdzināmas operācijas dēļ. Tomēr ir arī apdrošinātāji, kas pieļauj atsevišķas atkāpes no šīs pozīcijas, daži piemēri:

  1. riskiem "Medicīniskā palīdzība", "Invaliditāte un nāve", "Ceļojuma izmaiņas" zaudējumi tiek atlīdzināti saskaņā ar apdrošināšanas noteikumos minēto;
  2. ja apdrošināts risks "Ceļojuma izmaiņas" un ceļojuma galamērķa valstī iestājies karš, tad, neskatoties uz vispārējiem izņēmumiem, apdrošinātājs ceļojuma pārtraukšanas gadījumā atlīdzina transporta un naktsmītnes izdevumus, lai apdrošinātais atgrieztos Latvijā vai pastāvīgās mītnes valstī 14 dienu laikā no dienas, kad iestājies notikums, kas izraisa ceļojuma pārtraukšanu. Tomēr apdrošinātājs neatlīdzinās šos izdevumus, ja apdrošināšanas līgums noslēgts vai apdrošinātais ieradies attiecīgajā valstī, kad notikums, kas izraisa ceļojuma pārtraukšanu, bija jau iestājies, vai arī apdrošinātais ir šī kara dalībnieks;
  3. apdrošinātājs atlīdzinās zaudējumus ceļotājam, izņemot, ja tie radušies, apdrošinātajam atrodoties aktīvajā karadienestā jebkurā no armijas daļām.

Tāpat apdrošinātājs atlīdzinās zaudējumus, ja tie radušies neatkarīgi no karadarbības, piemēram, ceļotājs paslīdējis uz apledojušas ietves un salauzis roku.

Lai noskaidrotu, kādus zaudējumus sedz Jūsu polise karadarbības gadījumā, rūpīgi jāizpēta apdrošināšanas noteikumi un jāuzdod jautājumi konkrētam apdrošinātājam.

Man ir nelaimes gadījumu apdrošināšana – vai tiks kompensēti zaudējumi par nelaimes gadījumu Ukrainā?

Pirmkārt, jānoskaidro, kāda ir polises darbības teritorija – Latvija vai arī ārvalstis, un kuras tieši.

Apdrošinātāju izpratnē visbiežāk par apdrošināšanas gadījumu nav uzskatāmi nelaimes gadījumi, kuru cēlonis ir karadarbība, iebrukums. Tomēr atsevišķi apdrošinātāji izmaksās atlīdzību, izņemot, ja apdrošinātais piedalījies karadarbībā vai militārajās operācijās kā karavīrs.

Lai noskaidrotu, kādus zaudējumus sedz Jūsu polise karadarbības gadījumā, rūpīgi jāizpēta apdrošināšanas noteikumi un jāuzdod jautājumi konkrētam apdrošinātājam.

Esmu apdrošinājis dzīvību, vai tiks izmaksāta atlīdzība, ja ar mani Ukrainā notiks nelaime?

Ja apdrošinātajam ir dzīvības apdrošināšana ar uzkrājumu, tad uzkrājums jebkurā gadījumā tiks izmaksāts polisē norādītajam labuma guvējam vai mantiniekiem.

Apdrošinātāji visbiežāk neizmaksās parastās dzīvības apdrošināšanas atlīdzību, ja apdrošinātā nāves iemesls ir bijis karadarbība. Tomēr atsevišķi apdrošinātāji nav tik strikti un norāda, ka atlīdzība netiek izmaksāta vienīgi tad, ja apdrošinātais piedalījies kara darbībā vai militārajās operācijās kā karavīrs un tā rezultātā iestājusies nāve.

Lai noskaidrotu, kādus zaudējumus sedz Jūsu polise karadarbības gadījumā, rūpīgi jāizpēta apdrošināšanas noteikumi un jāuzdod jautājumi konkrētam apdrošinātājam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!