Foto: Pixabay

Latvijā kredītsaistības ir aptuveni trešdaļai iedzīvotāju, un, nonākot situācijā, kad ir vēlme un vajadzība saņemt bankas aizdevumu, aktuāls kļūst vairāku faktoru kopums, kā banka vērtēs katra pieteicēja atbilstību attiecīgajam kredītam. Par kādiem elementiem ir runa, un kuri šķietami būtiski faktori bankai var šķist mazāk svarīgi, lemjot par kredīta apstiprināšanu, skaidro AS "Citadele privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks.

"Piesakoties kredītam, banka izvērtē vairāku specifisku paradumu kopumu – piemēram, veikto maksājumu disciplīnu un kredītvēsturi. Regulāri aizmirstot samaksāt interneta vai kāda cita pakalpojuma rēķinu, kā rezultātā to nākas atslēgt – šī ir viena no situācijām, kas var ietekmēt un pazemināt kredītreitingu. Tāpat regulāra darbavietas maiņa un iepriekšējo aizdevumu saistību nepildīšana ir faktori, kas mazinās tavu iespēju saņemt aizdevumu, taču vienlaikus ir pietiekami plašs faktoru kopums, kas bankas vērtējumā netiek attiecināts uz kredīta pieteicēja vērtējumu," atklāj Jānis Mūrnieks.

"Ir svarīgi būt informētam par to, kā banka veic vērtēšanas procesu un kas veido vai neveido tavu kredītreitingu. Tas palīdzēs izvairīties no kļūdām un ne tikai garantēs aizdevuma piešķiršanu, bet, iespējams, arī labākus aizdevuma procentus nākotnē," saka Mūrnieks.

Bankas "Citadele" eksperti apkopojuši izplatītākos mītus iedzīvotāju vidū, kliedējot jautājumus par to, kas ir un kas nav svarīgi bankai, izvērtējot cilvēku paradumus un finansiālo stabilitāti.

Attiecību statuss

Iedzīvotāji bieži prāto, vai attiecību statuss, partnera nodarbinātība un ienākumu līmenis bankai ir svarīgs, jo tas var liecināt par papildu izmaksām. Patēriņa kredīta gadījumā banka izvērtē tikai to personu, kas ir pieteikusies aizdevumiem, līdz ar to kredītspēja tiek vērtēta tikai attiecīgajai personai – nebūs nozīmes, vai esi brīvs kā putns, stabilās attiecībās ar partneri vai laulājies.

Citādāk var būt, ja grasies pieteikties hipotekārajam kredītam. Šajā gadījumā banka izvērtē ģimenes kopējos ienākumus, uzņemtās saistības un izdevumus uz katru ģimenes locekli.

Vecāku vai radinieku kredītreitings

Vēlies aizņemties naudu, bet satrauc kāda ģimenes locekļa vai radinieka sliktā finanšu pagātne – šādas situācijas gadās ik pa laikam, un iedzīvotāji nereti jautā, vai banka izvērtē arī ģimenes locekļu kredītvēsturi? Ja vecāks vai radinieks nav galvotājs vai līdzaizņēmējs, izvērtēšanā tiek vērtēts tikai kredīta pieteicējs.

Bieža naudas izņemšana no bankomātiem

Ir iedzīvotāji, kas vēlas kontrolēt savu finanšu plūsmu, tāpēc bieži no bankomātiem izņem lielu daudzumu skaidras naudas. Vai banku tas satrauc? Vairumā gadījumu nē, jo likumīgi iegūtos līdzekļus ikviens var tērēt un izmantot, kā vēlas, turklāt joprojām ir tirdzniecības vietas, it sevišķi reģionos, kur skaidra nauda ir vienīgais maksāšanas līdzeklis.

Uzkrājumu apjoms

Cilvēki dažkārt vaicā, vai situācija bankas kontā un fiksēts iekrāju apjoms pāris mēnešalgu apmērā ir bankai saistošs pirms kredīta izsniegšanas? Skaidrs, ka vērā ņemami iekrājumi un drošības spilvens ir pozitīvi indikatori, tomēr iekrājumu apmēram bankas vērtējumā nav izšķiroša nozīme.

Krājkonta regulāra papildināšana

Cilvēki bieži mēdz domāt, ka, papildinot savu krājkontu regulāri, bankai raisīsies siltākas jūtas brīdī, kad būs jāapstiprina kredītsaistības. Protams, regulāras iemaksas krājkontā ir stabilitātes un paškontroles indikators, taču tas tiešā veidā nav saistīts ar kreditēšanas pakalpojuma sniegšanu.

Citas kredītsaistības

Daudziem no mums nepieciešamība pēc papildu līdzekļiem rodas situācijā, kad vienas vai pāris kredītsaistības jau ir aktīvas. Šis nebūt nav šķērslis kredīta izsniegšanai – noteicošais faktors pozitīvai atbildei būs klienta finansiālais stāvoklis.

Ieguldījumi kriptovalūtās

Kriptovalūtu popularitāte aug visā pasaulē, un, lai arī tas ir ļoti riskants finanšu un kapitāla uzkrāšanas veids, kredītspējas izvērtēšanā ieguldījumu esamība vai neesamība kādā konkrētā sektorā, kā arī to struktūra netiek vērtēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!