Foto: AFI

Ir vairāki faktori, kas varētu palielināt inflāciju, taču pati eiro ieviešana diez vai būtiski paaugstinās cenu līmeni Latvijā, tā ''Rietumu Radio'' sacīja Eiropas Parlamenta deputāte Inese Vaidere, atzīstot, ka visās valstīs, kurās eiro ir ieviests, tieši eiro ieviešanas ietekme uz cenu pieaugumu tiek lēsta kā nenozīmīga, tie ir apmēram 0,4%.

Eiroparlamenta deputāte, komentējot iespējamo cenu pieaugumu, sacīja, ka to var veicināt elektrības obligātā iepirkuma komponentes pieaugums, patēriņa pieaugums un cenu izmaiņas pasaulē.

Vaidere sacīja, ka elektrības cenu pieaugums lielākoties ir saistīts ar obligāto iepirkumu komponenti. ''Ir aprēķini, ka pamata tarifs, ņemot vērā obligāto iepirkumu komponenti, varētu pieaugt par 7%. Ja elektrības cena pieaugtu par 10%, tad tā ietekme uz patēriņa cenu indeksu būtu 0,3-0,4%,'' atzina Vaidere, piebilstot, ka mums arī ir jārēķinās ar to, ka budžeta pašreizējā situācija ļauj nākamgad, varbūt arī šogad, paaugstināt algas vairākām iedzīvotāju kategorijām.

Eiroparlamenta deputāte uzskata, ka kultūras, izglītības, veselības nozares darbinieki, kā arī policisti ir pelnījuši algu pieaugumu. Ja tiks paaugstinātas algas, ir gaidāms lielāks patēriņš, kas arī var ietekmēt cenu līmeni. Vaidere arī norādīja, ka cenas noteikti var ietekmēt cenu izmaiņas pasaulē. ''Naftas cenas Tuvajos Austrumos, iespējams, Ēģiptes krīzes dēļ, var augt. Ja Latvija neatrisinās monopola situāciju gāzes jautājumā, tad arī gāzes cenas var pieaugt,'' sacīja Vaidere. Viņa minēja, ka risinājums šim jautājumam varētu būt slānekļa iepirkšana no ASV.

Savukārt, komentējot Latvijas premjera Valda Dombrovska teikto, ka nepatika pret eiro sabiedrībā saistāma ar ekonomisko krīzi eirozonā, Vaidere pieļāva, ja eirozonā nebūtu problēmu, tad arī nebūtu pretestības [pārejai uz eiro]. ''Satraucošās ziņas, kas nāk no eirozonas, protams, liek cilvēkiem pamatoti bažīties. Savukārt, ja paskatāmies, kāda bija situācija pirms gada, tad jāsaka, ka lielā mērā šī situācija tagad tiek risināta, - ir izveidots finanšu stabilizācijas mehānisms, kas ir stingrs, jo nevienam netiks aizdota nauda, ja netiks veikti stingri taupības pasākumi,'' atzina Eiropas Parlamenta deputāte. Vienlaikus viņa atgādināja, ka nav tā, ka eiro atnesīs kaut ko būtiski jaunu labklājības ziņā, mums pašiem pie tā ir jāstrādā. Eiro ir tikai instruments, un to arī norādīja Briselē finanšu ministri, Eiropas Komisija un Eiropas Parlaments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!