Foto: Shutterstock

Vairāk kā puse Latvijas iedzīvotāju (53%) ir pārliecināti, ka viņu ienākumi tuvākajos sešos mēnešos saglabāsies nemainīgi – tādā pašā līmenī kā pirms Covid-19 pandēmijas, turklāt 6% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju uzskata, ka viņu ienākumi tuvākajā nākotnē palielināsies, liecina SEB bankas veiktās aptaujas dati, portālu "Delfi" informēja banka.

Par savu ienākumu stabilitāti šobrīd visdrošāk jūtas valsts sektorā strādājošie, iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem (virs 1000 eiro mēnesī), kā arī iedzīvotāji vecumā no 65 līdz 74 gadiem.

Ienākumu samazināšanos tuvākajos sešos mēnešos vairāk prognozē privātajā sektorā strādājošie, kā arī ekonomiski aktīvie iedzīvotāji vecumā no 35 līdz 64 gadiem, kuru ģimenēs ir bērni. Lai arī par ienākumu samazināšanos šobrīd vairāk uztraucas iedzīvotāji ar zemiem ienākumiem (līdz 500 eiro mēnesī), kā liecina aptaujas rezultāti, arī 37% iedzīvotāju ar augstiem ienākumiem (vairāk nekā 1000 eiro mēnesī uz vienu ģimenes locekli) pieļauj, ka tuvāko mēnešu laikā tie varētu samazināties.

Tomēr 40% iedzīvotāju esošās nenoteiktības apstākļos pieļauj ienākumu samazināšanos. Tāpat arī 19% iedzīvotāju, kuriem ir kredītsaistības, atzīst, ka, samazinoties ienākumiem, varētu rasties grūtības tās pildīt.

SEB bankas valdes priekšsēdētāja Ieva Tetere norāda, ka Covid-19 izplatības laikā ir veikti grozījumi aptuveni 1790 kredītlīgumos, galvenokārt mājokļa un studiju kredītiem. "Vienlaikus gan arī redzam, ka pakāpeniski pieaug klientu pārliecība par savas finansiālās situācijas stabilitāti, jo jaunu kredītu pieteikumu īpatsvars ir lielāks, nekā pieteikumu skaits kredītu labvēlības perioda piešķiršanai," norāda Tetere.

Covid-19 pandēmija iedzīvotājiem likusi arī vairāk aizdomāties par uzkrājumu veidošanu neparedzētām situācijām – aptaujā 12% iedzīvotāju atzīst, ka tieši šobrīd ir sākuši aktīvāk uzkrāt.

Vairākumam iedzīvotāju, kuriem ir uzkrājumi (55%), šobrīd nav nepieciešamības tos tērēt, taču 26% pēdējo mēnešu laikā savus uzkrājumus jau ir sākuši izmantot finansiālu grūtību risināšanai, turklāt puse no viņiem tos jau gandrīz ir iztērējusi, jo uzkrājums nav bijis liels. 6% iedzīvotāju pēdējo pāris mēnešu laikā savus uzkrājumus jau ir iztērējuši.

Pētījumu pēc SEB bankas pasūtījuma veica pētījumu kompānija "Kantar" laikā no 12. līdz 15. maijam. Tajā piedalījās 1000 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 25 līdz 74 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!