Foto: EPA/Scanpix/LETA

Banku sektors jau ilgstoši saņēmis pārmetumus saistībā ar vājo kreditēšanas tempu un augstajām procentu likmēm. Pēdējā laikā vērojamais procentu likmju kāpums problēmas īpaši saasinājis, bet lielā banku peļņa pievērsusi finanšu uzraugu uzmanību.

Latvijā jau iepriekš kredītu likmes bijušas starp augstākajām eirozonā, un Euribor likmes pieaugums tās palielinājis vēl vairāk. Vienlaikus bankas daudzreiz saņēmušas pārmetumus par piesardzīgo kreditēšanu, jo aizdevumu apjomi Latvijā ir starp zemākajiem eirozonā. Pašreizējais likmju pieaugums to var bremzēt vēl vairāk.

Līdzīga situācija ir arī Lietuvā un Igaunijā, tādēļ lai risinātu esošo situāciju, visu trīs Baltijas valstu centrālās bankas pievērsušas uzmanību nozarei. Latvijā patlaban notiek Latvijas Bankas (LB) un citu institūciju sarunas ar banku pārstāvjiem, kā pagriezt kredītiestāžu darbību tādā virzienā, lai tas veicinātu kopējo ekonomikas attīstību un nebūtu jāpieņem ierobežojoši pasākumi. Arī Lietuvas un Igaunijas centrālās bankas izteikušās kritiski par šo valstu banku lielo peļņu un domā par veidiem, kā to ierobežot vai vismaz iztērēt lietderīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!