Foto: Shutterstock
Pirms dažiem mēnešiem Irina K. nolēma dibināt jaunu firmu. Viņa izpildīja visu reģistrācijas procedūru, taču īstās problēmas sākās pēc tam – viena pēc otras piecas bankas atteica atvērt norēķinu kontu jaunizveidotajam uzņēmumam. "Protams, es centos saprast, kas nav kārtībā. Atbildes uz šo jautājumu nav," Irina stāsta portālam "Delfi". Taču zināms viens – tādu "neuzticamo klientu" Latvijā ir tūkstošiem. Kāds iemesls ir šādai banku attieksmei?

"Godīgi sakot, esmu šokā," sūdzas Irina, kura atteicās atklāt savu uzvārdu. "Es pat nevaru saņemt nodokļu inspekcijas izrakstu par nomaksāto pievienotās vērtības nodokli (PVN), jo man nav pastāvīga uzņēmuma konta bankā." Bankas neizpauž atteikuma iemeslus. "Kāpēc? Varbūt šo iemeslu varētu novērst? Bet kā tu sapratīsi, ko novērst, ja nesaproti pašas problēmas būtību? Pēc banku pieprasījuma es tām izsūtīju neskaitāmus dokumentus, tajā skaitā samērā konfidenciālu informāciju, līgumu projektus ar topošajiem pasūtītājiem, visu reģistrācijas dokumentāciju un pat savu CV. Kādēļ bankai vajadzīgs mans CV, es taču nestājos pie viņiem darbā? Banka "Citadele" man atvēra pagaidu kontu, kas nepieciešams, lai ieguldītu pamatkapitālu. Taču, kad pienāca kārta pastāvīga konta atvēršanai, tā tomēr atteica."

Irina apgalvo, ka viņai jau piederējis uzņēmums, kuru viņa nesen slēgusi. Pēc sievietes teiktā, tam nav bijis ne nodokļu parādu, ne tiesvedību. "Es pati esmu Latvijas rezidente, tāpat kā mani partneri. Mēs neesam saistīti ar nerezidentiem, īpaši, ja runa ir par NVS vai trešās pasaules valstīm. Parunāju ar savu grāmatvedi. Viņa atmeta ar roku – sak, tādu klientu, kuriem neļauj atvērt kontus Latvijas bankās, man ir desmitiem. Taisnību nepanākt. Savus kontus viņiem nākas atvērt "Paysera" vai "Revolut". Savādi, ka Uzņēmumu reģistrs piešķir atļauju firmas dibināšanai, respektīvi, šai organizācijai es neliekos aizdomīga. Bet kam man firma, kurai nevaru atvērt norēķinu kontu? Faktiski uz šo brīdi esmu palikusi ar uzņēmumu, kas man nozīmē to pašu, ko čemodāns bez roktura," Irina ir sašutusi.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!