Foto: Publicitātes foto

Valdība sēdē otrdien atbalstīja problemātisko aktīvu pārvaldītāja "Reverta" (iepriekš "Parex banka") apakšportfeļu pārdošanas sākšanu, pavēstīja Privatizācijas aģentūrā (PA).

Tajā norādīja, ka valdība otrdien uzklausīja ziņojumu par "Reverta" pārdošanas stratēģijas turpmāko īstenošanu. Izvērtējot PA piesaistītā konsultanta "KPMG Baltics" (KPMG) rīcības scenāriju analīzi, valdība atbalstīja "Reverta" apakšportfeļu pārdošanas sākšanu, turpinot aktīvu izstrādi. Ziņojumā uzsvērts, ka restrukturizācijas plāna noslēguma posmā individuāla portfeļa pozīciju izstrāde kļūs mazāk efektīva. Līdz ar to konsultanta ieteikums bija, pakāpeniski sašaurinot "Reverta" darbību, atlikušo aktīvu pārdošanu veikt apakšportfeļos.

Pēc PA paustā, Eiropas Komisijas apstiprinātais "Parex bankas" restrukturizācijas plāns paredz, ka "Reverta" darbība tiek izbeigta 2017.gada beigās. Līdz noteiktā termiņa beigām "Reverta" jāpabeidz portfeļa izstrāde un jālikvidē uzņēmums, tāpēc nepieciešama stratēģija, kas ļauj atgūt maksimālu līdzekļu apmēru no atlikušā portfeļa izstrādes ar iespējami zemākām izmaksām.

""Reverta" kredītportfeļa un nekustamo īpašumu portfeļa neto vērtība 2015.gada beigās bija 126 miljoni eiro. Saskaņā ar KPMG un "Reverta" prognozēm daļu no atlikušajiem portfeļa ieņēmumiem ir plānots atgūt izstrādes rezultātā 2016.gada laikā. 2017.gada sākumā prognozētā atlikušā portfeļa daļas izstrāde kļūs finansiāli arvien neizdevīgāka, jo izmaksas "Reverta" izstrādes platformas uzturēšanai nebūs iespējams proporcionāli samazināt atbilstoši atlikušajai portfeļa vērtībai. Ziņojumā uzsvērts, ka apakšportfeļu pārdošanai nepieciešamais laiks ir 6-12 mēneši. Līdz ar to pārāk vēlu būs sākt apakšportfeļu pārdošanu 2017.gada sākumā. Jāatzīmē arī, ka pārāk mazs atlikušo aktīvu portfelis varētu nepiesaistīt starptautisku investoru interesi," klāstīja PA.

Atbilstoši KPMG rekomendācijai valdība nolēma atbalstīt "Reverta" kredītportfeļa un nekustamā īpašuma apakšportfeļu pārdošanu, vienlaikus turpinot aktīvu izstrādi. Tas ļaus veikt nepieciešamos sagatavošanās pasākumus un sekmīgi realizēt pārdošanu pirms 2017.gada beigām, atgūstot pēc iespējas vairāk līdzekļu. Lai nezaudētu esošās iestrādes un maksimāli palielinātu ienākumus no sāktajiem izstrādes procesiem, kuri radīs ienākumus 2016.gadā, paralēli pārdošanas procesam tiks turpināta portfeļu pozīciju izstrāde līdz brīdim, kamēr tiek pārdots atlikušais portfelis. Novēlojot pārdošanas procesu, palielinātos risks, ka "Reverta" rīcībā paliktu nepārdodama portfeļa daļa un rastos nepieciešamība aktīvus pārdot piespiedu kārtā, lai ievērotu prasību pārtraukt darbību 2017.gada beigās.

"Reverta" pagājušajā gadā strādāja ar zaudējumiem 45,544 miljonu eiro apmērā, kas ir par 20,7% mazāk nekā 2014.gadā, savukārt " Reverta " grupas zaudējumi pērn saruka par 10,2% un bija 54,24 miljoni eiro.

Tāpat ziņots, ka 2012.gada maijā "Parex banka" sāka darbu ar nosaukumu "Reverta". Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2012.gada 15.martā nolēma anulēt ''Parex bankai'' izsniegto licenci kredītiestādes darbībai un atļāva bankai veikt reorganizāciju, pārreģistrējot to par komercsabiedrību, kuras darbība nav saistīta ar kredītiestādes darbību. "Parex banka" kopš 2010.gada augusta vairs nesniedz komercbankām raksturīgos pakalpojumus, tādēļ arī tika nolemts mainīt statusu, kā arī nosaukumu, turpinot darbu kā profesionālam problemātisko aktīvu pārvaldīšanas uzņēmumam, lai atgūtu valsts ieguldītos līdzekļus.

Atbilstoši restrukturizācijas plānam "Reverta" darbību plānots izbeigt līdz 2017.gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!