Foto: Pixabay

Lai nodrošinātu kritisko finanšu pakalpojumu nepārtrauktu pieejamību Latvijas sabiedrībai valsts apdraudējuma gadījumā, Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) apstiprinājusi "Kritisko finanšu nozares pakalpojumu pārvaldības normatīvos noteikumus", informē FKTK.

Noteikumu mērķis ir nodrošināt Latvijas iedzīvotājiem un uzņēmumiem kritisko finanšu pakalpojumu nepārtrauktu pieejamību valsts apdraudējuma gadījumā. Noteikumi identificē kritisko pakalpojumu sniedzējus, nosaka prasības kritisko pakalpojumu apjomam un definē vienotas prasības kritisko pakalpojumu nepārtrauktības plāniem. Normatīvie noteikumi ir izdoti saskaņā ar grozījumiem Nacionālās drošības likumā.

Kritiskie finanšu pakalpojumi ir bezskaidras un skaidras naudas maksājumi, tai skaitā kredīta pārvedumi, maksājumi ar maksājumu karti un skaidras naudas izņemšana. Papildus tiek noteikts kritisko pakalpojumu minimālais apjoms un pieļaujamais kritiskā finanšu pakalpojuma pārtraukuma laiks.

Kredītiestāde tiek iekļauta kritisko pakalpojumu sniedzēju sarakstā, ja tajā atvērto klientu maksājumu kontu skaits veido vismaz 5% no kopējā maksājumu kontu skaita kredītiestāžu sektorā un iekšzemes mājsaimniecību noguldījumi vismaz 5% no kopējiem iekšzemes mājsaimniecību noguldījumiem kredītiestādēs. Lai nodrošinātu kritisko pakalpojumu pieejamību valsts apdraudējuma gadījumā, kredītiestādei ir jāpapildina esošais darbības nepārtrauktības plāns, papildus nosakot pasākumus kritisko resursu (piemēram, informācijas sistēmas, ēkas, personāls, ārpakalpojumi u.tml.) pieejamības nodrošināšanai valsts apdraudējuma gadījumā, kā arī jāveic izstrādātā plāna testēšana.

Noteikumi stāsies spēkā 2021. gada 1. jūlijā, atsevišķi noteikumu punkti jāpiemēro 2022. un 2024. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!