Foto: stock.xchng
Valsts fondēto pensiju shēmas ieguldījumu plānu vidējais ienesīgums šā gada deviņos mēnešos pieauga līdz 7,7% un kapitāla uzkrājumi šajos pensiju plānos sasniedza 997 miljonus latu, liecina Finanšu kapitāla tirgus komisijas Valsts fondēto pensiju shēmas apskats.

Jau vēstīts, ka pirmajā pusgadā Valsts fondēto pensiju plānu vidējais ienesīgums šogad pirmajā pusgadā bijis 4% un pensiju līmeņa aktīvi pieauga līdz 945 miljoniem latu.

FKTK norāda, ka šā gada deviņos mēnešos visi ieguldījumu plāni darbojās ar pozitīvu ienesīgumu un individuāliem plāniem ienesīgums bija robežās no 0,8% līdz 9,7%.

Līdz 2012. gada trešā ceturkšņa beigām valsts fondēto pensiju shēmas otrajam līmenim bija pievienojušies 1,19 miljoni dalībnieku, no tiem 58,6% bija pievienojušies obligātā kārtā. Šā gada trīs ceturkšņos 180 280 jeb 15,2% no valsts fondēto pensiju shēmas dalībniekiem valsts fondēto pensiju shēmas dalībnieki bija mainījuši ieguldījumu plānus.

Valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu ieguldījumu plānu ieguldījumu struktūrā lielākais īpatsvars bija parāda vērtspapīriem ar fiksētu ienākumu (43%), kā arī ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecībām (34%).

Latvijā veikto ieguldījumu apmērs, salīdzinājumā ar 2011. gada trešā ceturkšņa beigām, nedaudz pieauga (par 7.9%) un septembra beigās sasniedza 495 miljonus latu, savukārt ieguldījumu īpatsvars turpināja sarukt un sasniedza 49,3% no kopējiem ieguldījumiem - 2011. gada 3. ceturkšņa beigās - 53.5%.

Tajā pašā laikā no visiem ieguldījumiem ārvalstīs 93,5% veidoja ieguldījumi pārējās Eiropas Savienības dalībvalstīs. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!