Foto: F64
Valsts galvojums 89 miljonu latu apjomā attieksies ne tikai uz "Parex" bankas, bet arī topošās bankas "Citadele" saistībām, paredz otrdien valdībā atbalstītā kārtība, kādā sniedz un uzrauga galvojumu par VAS "Privatizācijas aģentūra" (PA) saistībām.

Finanšu ministrija (FM) skaidro, ka pagājušā gada aprīlī tika noslēgts akcionāru līgums un akciju pirkuma līgums starp PA, "Parex", Latvijas valsti un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku (ERAB). No šiem līgumiem izrietēja Latvijas pienākums izsniegt galvojumu par PA saistībām. Pērn augustā finanšu ministrs parakstīja attiecīgu līgumu ar ERAB par galvojuma izsniegšanu 89 miljonu latu apmērā. Galvojums stāsies spēkā tikai pēc tam, kad Eiropas Komisija akceptēs "Parex" bankas restrukturizācijas plānu.

Tā kā ERAB saskaņā ar "Parex" restrukturizācijas plānu būs akcionārs arī jaunizveidotajā AS "Citadele banka", kas pārņems "Parex" "labo daļu", un par šo dalību tiks slēgti analogi akciju pirkuma un akcionāru līgumi, jau iepriekš noslēgto galvojumu nepieciešams attiecināt arī uz PA saistībām, kas izrietēs no noslēgtajiem līgumiem ar ERAB gan par ieguldījumiem "Parex", gan "Citadelē", skaidro FM.

Lai šādu galvojumu par "Citadeles" saistībām varētu sniegt, valdība otrdien pieņēma kārtību, kādā sniedz un uzrauga galvojumu par VAS "Privatizācijas aģentūra" saistībām. Kārtība būs spēkā līdz šā gada 31. decembrim.

Valdības lēmums nepalielina jau iepriekš akceptēto galvojuma apjomu – 89 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!