Foto: F64
Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome ir pieņēmusi lēmumu par banku, kas izmaksās garantētos noguldījumus līdz 100 000 eiro jeb 70 000 latu apmērā - tā būs "Citadele". FKTK skaidrojums Krājbankas klientiem par savas naudas saņemšanu:

Valsts garantēto noguldījumu izmaksa. Skaidrojums

Kam?

Valsts garantētos noguldījumus līdz 100 000 eiro varēs saņemt rezidenti un nerezidenti, gan fiziskās, gan juridiskas personas, arī valsts un pašvaldību uzņēmumi, kuriem ir pašu ieņēmumi, kam Krājbankā ir nauda jebkādā veidā. Tāpat garantēto atlīdzību Noguldījumu garantiju likumā paredzētajā apmērā ir tiesīgas saņemt kapitālsabiedrības, kas sniedz pakalpojumus un par to saņem atlīdzību, kā arī tās kapitālsabiedrības, kas saņem finansējumu no valsts budžeta vai pašvaldību budžetiem par deleģēto valsts pārvaldes uzdevumi izpildi.

Garantētā atlīdzība netiek izmaksāta par centrālo banku un noguldījumu piesaistītāju noguldījumiem; finansu iestāžu noguldījumiem;  to institūciju noguldījumiem, kuras tiek finansētas no valsts budžeta vai pašvaldību budžetiem, tai skaitā tranzītfondiem;   noguldījumiem, ko izdarījuši noguldījumu piesaistītāja akcionāri, kuriem noguldījumu piesaistītājā ir būtiska līdzdalība, padomes un valdes priekšsēdētājs un locekļi, iekšējā audita dienesta vadītājs, sabiedrības kontrolieris un citi noguldījumu piesaistītāja darbinieki, kuri plāno, vada un kontrolē noguldījumu piesaistītāja darbību un atbild par to;   noguldījumiem, kuri noguldītājiem piešķirti ar individuāli noteiktām procentu likmēm vai citiem noteikumiem, ja to izpilde veicinājusi noguldījumu piesaistītāja finansiālā stāvokļa pasliktināšanos;  garantētajiem noguldījumiem, kas saistīti ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu vai atzīstami par noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem, ja stājies spēkā notiesājošs tiesas spriedums;  garantētajiem noguldījumiem, kuri izriet no prasījuma, kas pret noguldījumu piesaistītāju ir radies vai varētu rasties sakarā ar to, ka noguldījumu piesaistītājs veicis darījumus ar uzrādītāja noguldījumu (depozītu) sertifikātiem vai uzrādītāja obligācijām;  noguldījumiem, kas saskaņā ar likumu veido noguldījumu piesaistītāja pašu kapitālu.

Kad?

Valsts garantēto noguldījumu saņemšanai Krājbankas klienti varēs pieteikties no otrdienas, 29.novembra 60 gadu laikā - līdz 2071.gada 28.novembrim.   

Kur?

"Citadeles" bankas klienti varēs pieteikties valsts garantēto noguldījumu saņemšanai internetbankā. Gan "Citadeles", gan citu banku klienti varēs vērsties "Citadeles" klientu apkalpošanas centros visā Latvijā, gan izņemot skaidru naudu, gan norādot "Citadeles" vai citu kredītiestāžu kontu, uz kuru jāpārskaita valsts garantētā noguldījuma summa.

Nepieciešamie dokumenti

Fiziskām personām, dodoties uz "Citadeles" apkalpošanas centriem, jāņem līdzi pase. Ja persona pārstāv kādu citu Krājbankas klientu, jāņem līdzi pilnvarojumu apliecinošus dokumentus. Savukārt uzņēmumu pārstāvjiem jābūt paraksta tiesīgām personām vai pilnvarotām personām.

Kā?

"Citadeles" internetbankā  vai "Citadeles" klientu apkalpošanas centros visā Latvijā Krājbankas klienti varēs saņemt savu garantēto noguldījumu tikai vienā transakcijā - visa summa būs jāpārved uz vienu kontu vienā reizē, vai arī jāizņem skaidrā naudā vienā reizē. Izvēloties saņemt virs 500 latiem skaidrā naudā, būs iepriekš jāpiesakās konkrētajā "Citadeles" klientu apkalpošanas filiālē, jo pretējā gadījumā pastāv iespēja, ka filiāle varētu pietrūkt skaidras naudas.  Valūtā esošo naudu izņemt varēs tikai latos, konvertējot summu pēc kursa uz 22.novembri, kad FKTK atzina noguldījumu nepieejamību.  Peļņas procentus arī aprēķinās uz 22.novembri.
Naudas saņemšanai nepiemēros nekādu komisijas maksu.

Cik?

Krājbankas klienti varēs saņemt no 1 santīma līdz 70 280,4 latiem. Ja fiziskās personas kopš trešdienas Krājbankas bankomātos izņēma naudu, tās no Noguldījuma garantijas fonda saņems par attiecīgu summu mazāk.   

Ja noguldījums pārsniedz 70 280,4 latus

Personas varēs pieteikt savas kā kreditora prasības Krājbankas likvidācijas vai maksātnespējas procesā.

Vai izmaksātajā atlīdzībā tiek iekļauti arī noguldījumu procenti?

Jā, peļņas procenti tiek iekļauti izmaksājamās atlīdzības summā, iekļaujot tos procentus, kas aprēķināti līdz 22. novembrim.

Kā tiek noteikta izmaksājamā naudas summa?

Latvijas Krājbankas grāmatvedības reģistros ir tikusi saglabāta konkrētā informācija par attiecīgo noguldījumu piesaistītāju, jo noguldījumu piesaistītājs (Latvijas Krājbanka) savos grāmatvedības reģistros pastāvīgi nodrošina informāciju par visiem noguldītājiem, kuriem ir tiesības uz garantēto atlīdzību saskaņā ar šā likuma noteikumiem, un garantētās atlīdzības apmēru.

Vai tiks kompensēti zaudējumi valūtas konvertācijas rezultātā?

Valsts normatīvie akti neparedz šādu kompensāciju.

Cik klienti saņems valsts garantēto atlīdzību?

Pašreizējie aprēķini liecina, ka ir 235 000 personas (gan fiziskas, gan juridiskas), "Latvijas Krājbankas" klienti, kas saņems garantēto atlīdzību.

Noguldījumu garantiju fondā nav pietiekami līdzekļi; kur tiks iegūti pārējie; kā tas ietekmēs valsts budžetu?

Šobrīd NGF ir uzkrāti 149 milj. latu. Tātad, ja NGF ir 149 miljoni, tad attiecīgi pārējo FKTK kā NGF pārvaldītājs aizņemsies no Valsts kases un maksās valstij par to aizdevuma procentus. 

Vai atlīdzība tiek veikta par visiem noguldījumiem?

Jā, likums paredz, ka atlīdzības izmaksa tiek nodrošināta par visu veidu noguldījumiem visās valūtās, apmērā, kas nepārsniedz 100 000 eiro (70 280,40 latu) visos kontos kopā. Valsts garantētā summa attiecas gan uz noguldījumiem, gan uz norēķinu kontu atlikumiem, gan algu kontiem, krājkontiem, u.c. Par noguldījumiem, kas nepārsniedz 100 000 eiro jeb 70 280, 40 latu, atlīdzību tiks izmaksāta pilnā noguldījuma apmērā.

Vai pašvaldības un uzņēmumi arī saņems valsts garantēto atlīdzību?

Pašvaldības garantēto atlīdzību nesaņems, jo atbilstoši Noguldījumu garantiju likumam garantētā atlīdzība netiek izmaksāta par to institūciju noguldījumiem, kuras tiek finansētas no valsts budžeta vai pašvaldību budžetiem, tai skaitā tranzītfondiem.

Savukārt, uzņēmumi, juridiskās personas saņems garantēto atlīdzību - juridiskām personām ir arī tiesības uz garantēto atlīdzību, tāpat kā fiziskām. Valsts garantētā atlīdzība netiek paredzēta kapitālsabiedrībām, kas tiek finansētas no valsts budžeta vai pašvaldību budžeta līdzekļiem.

Kur var vērsties ar jautājumiem?

Uzziņu dienests 1188 (Banka Citadele pateicas uzziņu dienestam 1188 par atsaucību nodrošināt informācijas sniegšanu iedzīvotājiem!)

Bankas Citadele diennakts Klientu kontaktu centrs – tālr. 6 701 0000.

Bankas Citadele filiāles visā Latvijā: http://www.citadele.lv/lv/contact/locations/

Neskaidrības un sūdzības par izmaksu jāiesniedz FKTK, nevis "Citadeles" bankai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!