Foto: LETA

Nodokļu reformas ietvaros iespējams ne tikai akcīzes nodokļa kāpums cigaretēm, alkoholam un degvielai, bet arī citu nodokļu pieaugums, ceturtdien LNT raidījumā "900 sekundes" teica finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola.

"Ir iespējami arī citi patēriņa nodokļu pieaugumi," viņa sacīja, vienlaikus piebilstot, ka šajā jautājumā ir piesardzīga, jo jāvērtē jebkura nodokļa kāpuma ietekme uz tautsaimniecības pieaugumu.

Finanšu ministrijas šā brīža piedāvājums ir sabalansēts, un nodrošina pietiekami strauju ekonomikas izaugsmi, uzsvēra ministre. Papildu izmaiņas ekonomikas izaugsmi bremzētu, skaidroja Reizniece-Ozola.

"Reforma nav tikai nodokļu samazināšana, bet nodokļu sloga pārnešana no darbaspēka uz patēriņa nodokļiem," klāstīja ministre. Viņa arī uzsvēra, ka budžetā jābūt "drošības spilvenam", un šādā gadījumā nāktos runāt par patēriņa nodokļu pieaugumu. Pašlaik gan to ļoti negribētos darīt, uzsvēra Reizniece-Ozola.

Pēc viņas teiktā, koalīcija arī redz sabiedrības vēlmi īstenot nodokļu reformu, tāpēc būtiska kavēšanās nav gaidāma.

Jau vēstīts, ka Finanšu ministrija (FM) nosūtījusi saskaņošanai visām nozaru ministrijām, sociālajiem, kā arī citiem sadarbības partneriem Valsts nodokļu politikas pamatnostādņu 2018.-2021. gadam projektu.

Nodokļu reforma paredz ieviest divas iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pamatlikmes (pašlaik 23%): 20% ienākumiem līdz 45 tūkstošiem eiro gadā un 23% ienākumiem virs 45 tūkstošiem eiro gadā, kā arī paaugstināt ar IIN neapliekamo diferencēto minimumu līdz 250 eiro mēnesī.

Tāpat plānots reformēt uzņēmumu ienākumu nodokļa (UIN) sistēmu, nosakot, ka UIN tiek maksāts peļņas sadales brīdī, nevis par gūto peļņu u.c. Reformas ieviešanas rezultātā radušos nodokļu ieņēmumu zudumus iecerēts kompensēt ar akcīzes nodokļa celšanu degvielai, cigaretēm un alkoholam.

Nākamnedēļ nodokļu reformu paredzēts izskatīt Ministru kabineta sēdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!