Foto: PantherMedia/Scanpix

Vasaras brīvlaikā, kad bērni tiek atstāti bez uzraudzības, vidēji par 20% palielinās bērnu nedarbu skaits, par kuriem vecākiem jāuzņemas atbildība, liecina apdrošināšanas sabiedrības "BTA Insurance Company" (BTA) apkopotā informācija.

Saskaņā ar BTA vispārējās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas statistiku vidējā atlīdzība par bērnu nedarbu radītiem zaudējumiem trešajām personām ir 250 eiro, tomēr zaudējumu apmērs var sasniegt pat 3000 eiro.

Kompānija informē, ka šogad ziemā bērnu palaidnības dēļ gāja bojā viena bišu saime un cieta vēl divas bišu saimes. Bērni bija paviesojušies kaimiņa dārzā un atvēruši bišu stropa vāku, kā rezultātā bites nosala. Bišu stropa īpašnieks bija vērsies policijā, un tika noskaidrots, ka bišu stropu vākus noņēma trīs nepilngadīgi bērni, kurus nevar saukt pie atbildības. Tomēr par bērnu neapdomīgo rīcību atbildība jāuzņemas vecākiem. Bišu stropa īpašniekam saskaņā ar īpašuma apdrošināšanas polisi BTA izmaksāja apdrošināšanas atlīdzību 245 eiro apmērā. Savukārt apdrošināšanas sabiedrība šajā gadījumā var vērsties ar regresa prasību pret bērnu vecākiem, piedzenot zaudējumu summu. Bet, ja bērnu vecāki būtu apdrošinājuši savu civiltiesisko atbildību, šos zaudējumus segtu apdrošināšana.

Kādā citā gadījumā, par kuru šogad BTA saņēma apdrošināšanas atlīdzības pieteikumu, vecāki bija apdrošinājusi savu civiltiesisko atbildību, un bērna netīši radītos zaudējumus sedza BTA. Vecāki nebija pienācīgi uzmanījuši savu bērnu veikalā, un bērns apgāza stikla vāzi. Veikals vērsās pie bērnu vecākiem ar prasību samaksāt par sasisto vāzi 250 eiro. Ņemot vērā, ka vecāki bija iegādājušies BTA civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polisi, BTA vecāku vietā sedza veikalam nodarītos zaudējumus. BTA šogad ir sedzis arī zaudējumus par kāda bērna sasistu televizoru. Bērns, viesojoties svešā mājoklī un spēlējot paslēpes, netīšām bija uzgrūdies televizoram, un tas nokrita no galdiņa. BTA izmaksāja apdrošināšanas atlīdzību televizora vērtības apmērā – 280 eiro.

Vasaras periodā bērni, vizinoties ar velosipēdiem, mēdz radīt bojājumus pagalmā esošajām automašīnām, kā arī spēlējot bumbu, bērniem ir gadījies sasist gan automašīnu stiklus, gan mājokļu logus. Kaimiņi ne vienmēr vēršas pie bērnu vecākiem, pieprasot segt zaudējumus. Tomēr vecākiem jāņem vērā, ka viņi ir atbildīgi par savu nepilngadīgo bērnu rīcību, norāda BTA.

Tas nozīmē, ka gadījumos, ja kaimiņa automašīna vai mājoklis būs apdrošināts, un kaimiņš vērsīsies pie apdrošinātāja ar lūgumu izmaksāt apdrošināšanas atlīdzību, tad, noskaidrojot negadījuma apstākļus, attiecīgā apdrošināšanas kompānija varētu vērsties pie bērnu vecākiem ar prasību atlīdzināt zaudējumus.

No šāda veida neparedzētiem finansiālajiem zaudējumiem vecāki sevi var pasargāt, apdrošinot savu civiltiesisko atbildību.

"Vēl aizvien daudzi cilvēki nezina, ka ir iespēja apdrošināties pret materiālajiem zaudējumiem, kas varētu rasties nepilngadīgu bērnu neuzmanīgas vai neapdomīgas rīcības rezultātā," skaidro BTA civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas riska parakstītājs Raivis Štrauss. "Daudzi cilvēki šobrīd aizvien vairāk aizdomājas par iespējamiem zaudējumiem, kas varētu rasties gadījumā, kad, piemēram, bērns vai arī paši pieaugušie aizmirst aizgriezt ūdens krānu un šī iemesla dēļ tiek appludināts kaimiņa dzīvoklis, kā rezultātā zaudējumi varētu būt ievērojami – vidējā BTA izmaksātā atlīdzība par appludinātiem dzīvokļiem ir 3000 eiro. Pēdējo trīs gadu laikā par 65 % ir palielinājies BTA izsniegto īpašuma apdrošināšanas polišu skaits, kurām papildus cilvēki apdrošinājuši arī savu civiltiesisko atbildību."

BTA aicina vecākus lielāku uzmanību pievērst bērnu drošībai, neļaujot bērniem atvērt automašīnas durvis, pirms vecāki ir pārliecinājušies, vai tas neapdraud bērnu drošību un apkārtējos, kā arī aicina regulāri bērniem atgādināt par drošības noteikumiem uz ceļa un par to, kā uzmanīgi rotaļāties, lai nesavainotu sevi vai nesabojātu citām personām piederošu mantu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!