Foto: LETA
"Parex bankas" ārkārtas akcionāru sapulce piektdien ievēlēja jaunu bankas padomi četru cilvēku sastāvā, par priekšsēdētāju izvēlot līdzšinējo padomes priekšsēdētāja vietnieku Maiklu J. Borku, informē banka.

Padomē darbosies arī Sarmīte Jumīte, Vladimirs Loginovs un Meri Elena Kolinsa.

"Parex" norāda, ka visiem jaunievēlētajiem padomes locekļiem ir ievērojamas zināšanas un plaša starptautiska pieredze finanšu nozarē.

Borkam ir gandrīz 40 gadu ilga profesionālā pieredze banku sektorā. Savu karjeru viņš uzsācis 1971.gadā Īrijas Centrālajā bankā. Vēlāk strādājis Starptautiskajā Valūtas fondā (SVF) saistībā ar izsniegtajiem ārvalstu aizdevumiem, ieņēmis Īrijas bankas "NCB Group" finanšu direktora amatu, kā arī turpinājis darbu SVF, sadarbojoties ar Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu centrālajām bankām. No 1992. līdz 1997. gadam Borks bijis arī Latvijas Bankas padomnieks, palīdzot Latvijai veidot mūsdienīgu banku uzraudzības sistēmu. No 1997. līdz 2006. gadam Borks ieņēma Rietumu bankas prezidenta un valdes priekšsēdētāja amatus, bet 2009. gadā viņu ievēlēja "Parex" padomē. Īrijas valdība Borku iecēlusi arī par goda konsulu Latvijā. Viņš ir sertificētu grāmatvežu asociācijas (FCCA) biedrs.

Savukārt Loginovam ir vairāk kā desmit gadu pieredze investīciju banku un korporatīvo finanšu jomā, tai skaitā, M&A darījumu organizēšanā tādiem uzņēmumiem kā "Baltcom GSM", "Mobil Plus", "Kolorits". Loginovs piedalījies privatizācijas darījumu organizēšanā tādiem uzņēmumiem kā "Ventspils Nafta", "Latvijas Unibanka", kā arī daudziem citiem uzņēmumiem Baltijas valstīs. Šobrīd Loginovs ir Privatizācijas aģentūras konsultants, taču pirms tam ir bijis Investīciju pakalpojumu daļas vadītājs "Parex". Viņam ir ASV iegūts CFA (Chartered Financial Analyst) grāds.

Jumīte ir ieņēmusi vairākus vadošus amatus Finanšu ministrijā, tai skaitā vadījusi ārējā parāda administrēšanas daļu. Šobrīd viņa vada Valsts Kases juridisko daļu. Jumīte ir piedalījusies pārrunās par valsts aizdevumu un valsts garantiju izsniegšanu gan ar Pasaules banku, gan ar Eiropas Investīciju banku, kā arī citām bankām Latvijā.

Kolinsai ir vairāk nekā 30 gadu pieredze banku sektorā. Šobrīd viņa ir neatkarīgā finanšu konsultante, kas ir specializējusies investoru piesaistē jaunajiem tirgiem centrālajā un Austrumeiropā, Krievijā un centrālajā Āzijā. Pirms tam vairāk kā astoņus gadus strādājusi Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankā, kur nodarbojās ar uzņēmumu restrukturizēšanu un atveseļošanu pēc krīzes.

Jau vēstīts, ka faktiski ir jau uzsākta "Parex" restrukturizācija, izveidojot jaunu valstij piederošu banku "Citadele", kas pārņems "Parex bankas" "labos" aktīvus un no 1.augusta darbosies kā atsevišķa kredītiestāde, ko neapgrūtinās "Parex bankai" uzliktie darbības ierobežojumi, piemēram, aizliegums izsniegt kredītus.

Jauno banku valsts cer veiksmīgi pārdot, lai atgūtu vismaz daļu no 1,1 miljarda latu, kas kopš "Parex bankas" nonākšanas valsts rokās 2008.gada novembrī ir ieguldīti tās darbības nodrošināšanā.

Bankas "sliktās daļas" liktenis pašlaik nav skaidrs, vien minēts, ka tās uzdevums būs atgūt iespējami daudz izsniegto kredītu.

Līdz šim "Parex" padomes priekšsēdētājs bija Juris Jākobsons, kurš tagad iecelts par jaunveidojamās AS "Citadele banka" valdes priekšsēdētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!