Foto: F64

Ekonomikas ministrija (EM) ir sagatavojusi grozījumus Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, lai nepieļautu slēpto kreditēšanu.

EM pārstāve Evita Urpena skaidroja, ka patlaban slēptās kreditēšanas (lombardu) izskaušana ir apgrūtināta, jo uzpircēji slēpj savus darījumus, slēdzot pirkuma līgumu ar atpakaļpirkumu, glabājuma līgumus un citus civiltiesiskus darījumus, kuri pēc savas būtības nav saistīti ar naudas aizdošanu.

Grozījumi Patērētāju tiesību aizsardzības likumā paredzēs, ka par patērētāju kreditēšanas pakalpojumiem uzskatāmi arī tādi pakalpojumi, kuros no patērētāja tiek pieņemta patērētāja lieta pārdošanai vai glabāšanai un samaksa par lietu tiek veikta lietas nodošanas brīdī, ja līgumā tiek paredzētas patērētāja tiesības atkāpties no līguma, par to paredzot maksu. Likumprojekts patlaban atrodas izskatīšanā Saeimā otrajā lasījumā.

Līdz šim Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir izsniedzis licences 19 kapitālsabiedrībām - lombardiem -, kuras sniedz patērētājiem kreditēšanas pakalpojumu pret kustamas lietas ķīlu. PTAC arī veic pārbaudes lombardos licencēšanas un pārlicencēšanas procesā.

Prasības, kas piemērojamas patērētāja kreditēšanai pret kustamas lietas ķīlu, ir noteiktas Ministru kabineta noteikumos par patērētāju kreditēšanu, kas ietver gan prasības pakalpojuma sniegšanas vietai, tās aprīkojumam, ķīlu uzskaites sistēmai un tajā iekļaujamajai informācijai.

Kopš prasību spēkā stāšanās PTAC, veicot kapitālsabiedrību licencēšanas un pārreģistrācijas procesu, līdz 2014.gada 20.janvārim kopumā ir veicis 82 pārbaudes licencējamo kapitālsabiedrību patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanas vietās visā Latvijā - 80 no tām kreditēšanas pakalpojumu sniegšanas vietās pret kustamas lietas ķīlu.

Līdz šim veiktajās pārbaudēs pārsvarā konstatēti pārkāpumi, kas saistīti ar prasībām lombardu aprīkojumam un ķīlu uzskaites sistēmai, piemēram, prasības glabātavai, ugunsdrošības un videonovērošanas sistēmām, ķīlu uzskaites sistēmā ievadāmajiem datiem.

Vienlaikus PTAC ir arī izvērtējis visu patērētājiem piedāvāto kredītu līgumu pret kustamas lietas ķīlu noteikumu atbilstību normatīvo aktu prasībām. Tāpat PTAC ir saņēmis divus protokolus - vienu no Valsts policijas, otru no Rīgas Pašvaldības policijas - par darbību bez speciālās atļaujas (licences).

Izskatāmo lietu ietvaros PTAC par komercdarbības veikšanu bez licences piemēroja administratīvo sodu 200 latu apmērā, kas patlaban ir pārsūdzēts tiesā, un 300 latu apmērā, kas ir stājies spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!