Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija (EK) vēlas uzlabot Eiropas Savienības (ES) kapitāla tirgus ar vienkāršākām prasībām attiecībā uz uzņēmumu iekļaušanu biržas sarakstā un saskaņotiem noteikumiem par kompāniju maksātnespēju.

"Eiropai vajadzīgi likvīdi un integrēti kapitāla tirgi," norādīja EK izpildviceprezidents Valdis Dombrovskis.

EK vēlas samazināt birokrātisko slogu, lai atvieglotu uzņēmumiem iespējas kotēt savas akcijas ES fondu biržās. Komisija lēš, ka biržā kotēti ES uzņēmumi mazāku atbilstības nodrošināšanas izmaksu rezultātā ietaupīs aptuveni 100 miljonus eiro gadā, savukārt uzņēmumi ietaupīs 67 miljonus eiro gadā, vien pateicoties vienkāršākiem noteikumiem par prospektiem.

Komisija skaidro, ka šie pasākumi turpmāk pilnveidos kapitāla tirgu savienību, samazinot nevajadzīgu birokrātiju un izmaksas, kas rodas uzņēmumiem. Tas mudinās uzņēmumus tikt iekļautiem biržas sarakstā ES kapitāla tirgos un tajā palikt. Vieglāka piekļuve publiskajiem tirgiem ļaus uzņēmumiem labāk diversificēt un papildināt pieejamos finansējuma avotus.

Tikmēr, lai uzlabotu efektivitāti un palielinātu pārrobežu investīcijas, EK visā ES vēlas saskaņot konkrētus noteikumus par uzņēmumu maksātnespēju, tai skaitā noteikumus, lai saglabātu maksātnespējas procesā ietvertos aktīvus.

EK norāda, ka šie pasākumi veicinās pārrobežu mēroga ieguldījumus visā vienotajā tirgū, samazinās kapitāla izmaksas uzņēmumiem un – galu galā – nāks par labu ES kapitāla tirgu savienībai. Kopumā paredzams, ka priekšlikuma rezultātā gūtie ieguvumi pārsniegs desmit miljardus eiro gadā.

Tāpat EK prezentētie pasākumi skar arī tīrvērtes pakalpojumus, kurus paredzēts padarīt pievilcīgākus un noturīgākus, tādējādi atbalstot ES atvērto stratēģisko autonomiju un saglabājot finanšu stabilitāti.

Tīrvērtes iestādes darbojas kā trešās puses finanšu darījumos, piemēram, atvasināto instrumentu pārdošanā, sniedzot sava veida nodrošinājumu riskiem, ja kāda no pusēm nepilda savas darījuma daļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!