Foto: DELFI

Naktī uz ceturtdienu Daugavpilī iedzīvotāju vēlme izņemt naudu no AS "Swedbank" bankomātiem norimusi un naudas plūsma bankomātos pilsētā patlaban ir normalizējusies, portālam "Delfi" ceturtdien pastāstīja "Swedbank" preses pārstāvis Jānis Krops.

Jau nakts laikā cilvēku aktivitāte norimusi un patlaban situācija ir mierīga. Krops pauda cerību, ka miers saglabāsies pa dienu, uzsverot, ka satraukumam neesot nekāda pamata - banka darbojas kā ierasts, turklāt Daugavpilī piesaistīti papildu resursi, lai apkalpotu bankomātus un nodrošinātu klientiem pakalpojumus ikdienas gaitās.

Krops piebilda, ka patlaban vēl nav apkopoti precīzi skaitļi, cik būtiski pieauga pieprasījums pēc skaidras naudas izmaksām Daugavpilī, taču jau tagad iespējams pateikt, ka tas bijis nebūtiskas uz kopējā bankomātu tīklā esošo līdzekļu apmēra fona.

Vaicāts, vai pastiprināti skaidras naudas izņemšanas pieprasījumi trešdien novēroti arī citviet Latvijā, Krops atbildēja noliedzoši, norādot, ka tas bija novērojams tikai Daugavpilī. Citviet valstī monitoringa sistēma neesot uzrādījusi paaugstinātus pieprasījuma apmērus.

Informācija par notikušo jau trešdienas vakarā nodota gan Valsts policijai, gan Valsts drošības dienestam. Informēta arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija, ar kuru, kā norādīja Krops, šādos gadījumos vienmēr notiek informācijas apmaiņa.

Jautāts, vai bankas ieskatā baumu izplatīšana bijusi tīša un mērķtiecīga, Krops atbildēja: "Grūti pateikt. Izskatās, ka baumas izplatījušās mērķtiecīgi." Viņš norādīja, ka pret jebkāda veida informāciju nedrīkst attiekties vieglprātīgi un to vienmēr pirms tam iespējams pārbaudīt vai nu pašā bankā, vai arī FKTK.

Par apzināti nepatiesu datu vai ziņu izplatīšanu par Latvijas finanšu sistēmas stāvokli draud kriminālatbildība. Krimināllikumā paredzēts sods līdz pat pieciem gadiem cietumā.

Valsts drošības dienestā portālu "Delfi" informēja, ka dienestam konkrētais gadījums ir zināms. "Tāpat varam norādīt, ka tiek veikta apstākļu noskaidrošana, tāpēc pašlaik no plašākiem komentāriem atturamies," pauda VDD.

Jau ziņots, ka trešdienas vakarā "Swedbank" rīcībā nonāca informācija, ka sākta "mērķtiecīga baumu izplatīšana" par tās stabilitāti, tādēļ pie bankomātiem izveidojušās rindas.

Jau trešdienas vakarā, respektējot klientu vēlmi piekļūt saviem līdzekļiem, sadarbībā ar apsardzes firmu "G4S" "Swedbank" nodrošināja bankomātu uzpildīšanu visā Daugavpilī. Vienlaikus banka norādīja, ka tā darbojas stabili gan Latvijā, gan citās valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!